Annons

Frivilliga krafter gör en insats under coronakrisen: ”Det känns bra att hjälpa till”

Friviligga resursgruppen, FRG i Ystad rycker ut för att förstärka på sjukhuset under coronakrisen.
– Vi ska vägleda besökarna och se till att de går till tälten där sjukvårdspersonal tar över, säger Ulf Nilsson i FRG.
Ystad • Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 24 mars 2020
Fredrik Myrebris, Ann-Sofie Nilsson, Ulf Nilsson, Paul Persson och Thommy Sjöholm i Frivilliga resursgruppens ledningsgrupp satt i möte under söndagen för att planera insatsen på sjukhuset. – Vi kommer att träffas varje torsdagskväll och dra upp riktlinjerna framöver, säger de.
Fredrik Myrebris, Ann-Sofie Nilsson, Ulf Nilsson, Paul Persson och Thommy Sjöholm i Frivilliga resursgruppens ledningsgrupp satt i möte under söndagen för att planera insatsen på sjukhuset. – Vi kommer att träffas varje torsdagskväll och dra upp riktlinjerna framöver, säger de.Foto: Mark Hanlon

Från och med måndag klockan 7 finns Frivilliga resursgruppen på plats vid entrén till lasarettet. Där ska de fram till klockan 21 guida och vägleda besökarna.

– Entrén är stängd och alla besökare på lasarettet ska gå via tälten. Där blir de omhändertagna av sjukvårdspersonal som ser till att de kommer till rätt mottagning, säger Ulf Nilsson.

Annons

På söndagen satt han och resten av RFG:s ledningsgrupp i möte för att förbereda sig inför det annorlunda uppdraget. Gruppen som är en del av civilförsvaret och Försvarsutbildarna, har avtal med Ystad, Sjöbos och Simrishamns kommuner att stå beredda om något händer. Tidigare har den ideella organisationen bland att hjälpt till efter oljeutsläppet från Fu Shan Hai, som i maj 2003 förliste i Bornholmsgatten och i samband med svininfluensan 2009.

– Men för de flesta är vi mest kända för att vi kör bandvagn under snöoväder och hjälper hemtjänsten att nå ut till isolerade äldre, säger Paul Persson.

I tisdags kom förfrågan från region Skåne om FRG kunde ställa upp på lasarettet. Helst ville man ha de ideella krafterna på plats redan på onsdagen.

– Det klarade vi inte. Men nu har vi samlat styrkorna och är beredda att ta på oss uppdraget, säger Ulf Nilsson.

Ann-Sofie Nilsson har tagit tjänstledigt från sitt jobb i tygaffär för att göra en frivillig insats i coronakrisen.
Ann-Sofie Nilsson har tagit tjänstledigt från sitt jobb i tygaffär för att göra en frivillig insats i coronakrisen.Foto: Mark Hanlon

Gruppen har larmat ut 95 personer, som anmält sitt intresse och även genomgått den utbildning som krävs för att få arbeta åt gruppen.

– Långt i från alla 95 kan ställa upp den här gången. Flera är över 70 år eller har andra skäl att inte utsätta sig för smitta, säger Ann-Sofie Nilsson, som står beredd att ta första passet på sjukhuset på måndagsmorgon.

För att klara uppdraget har hon begärt tjänstledigt från sitt jobb i tygaffär i Simrishamn.

– Jag, liksom alla andra av våra medlemmar har avtal med arbetsgivaren om att få ledigt om det krävs. I det här faller var det inga problem alls.

Frivilliga resursgruppen ersätter en av de två väktare som funnits på lasarettet den senaste veckan. Uppdraget gäller sju dagar i veckan och så länge det behövs. I nuläget finns inget slutdatum.

– Det är resurskrävande och vi sticker inte under stol med att vi behöver fler medlemmar, säger Fredrik Myrebris, som liksom övriga gruppen tycker det ger mycket att kunna hjälpa någon annan.

Annons

Arbetet vid lasarettet sker utomhus och resursgruppen delar in dagen i tre pass.

Uppdraget har förmedlats via Thomas Andersson, säkerhetschef i Ystad, Sjöbo och Simrishamns kommuner.

–Det är en speciell situation och man vet inte hur folk kommer att reagera på sjukhuset. Men jag hoppas att det räcker med de frivilliga krafterna så att vi slipper kalla in uniformerad personal, säger han.

I vanliga fall känner man igen personalen från Frivilliga resursgruppen på deras västar. Men på lasarettet kommer de förmodligen att ha andra västar.
I vanliga fall känner man igen personalen från Frivilliga resursgruppen på deras västar. Men på lasarettet kommer de förmodligen att ha andra västar.Foto: Mark Hanlon
Frivilliga resursgruppen har ett relativt välfyllt förråd med grejer som kan behövas om katastrofen slår till.
Frivilliga resursgruppen har ett relativt välfyllt förråd med grejer som kan behövas om katastrofen slår till.Foto: Mark Hanlon
I förrådet finns även bandvagnar och andra fordon, samt en massa materiel som gruppen samlat på sig under årens lopp. – Men vi behöver mer folk, säger Ulf Nilsson.
I förrådet finns även bandvagnar och andra fordon, samt en massa materiel som gruppen samlat på sig under årens lopp. – Men vi behöver mer folk, säger Ulf Nilsson.Foto: Mark Hanlon
Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons