Gammaldags julbord på gästis
De är inte störst.
Inte först heller.
Bäst, då?
Det får ni avgöra själva, för snart är det premiär för julmaten på Stora Herrestads gästis.
Ångan ryker från den jättelika grytan när Jonas Flodqvist rör om i rödkålen. Himmalagad, precis som allt annat på julbordet.
– Utom prinskorven. Den har vi köpt. Men det är riktiga små korvar med knut i ändarna, säger Pyttsi Flodqvist och skrattar. Det doftar gammaldags jul i köket på Stora Herrestads gästgivaregård. Nejlika, kryddpeppar och ingefära från rödkålen. Kardemumma och kanel i pepparkaksbaket. På en av bänkskivorna står ett stort fat med baconskivor. De ska lindas kring leverpastejen, som just nu bara är en mald smet, inte särskilt lik den färdiga produkten.
– Vi gör ett slags paté, fast här i Skåne brukar det nog inte vara baconskivor. Det klassiska är väl svål. Eller pajdeg, säger Pyttsi Flodqvist.
– Kalvsyltan och köttbullarna gjorde vi för några dagar sedan, tillägger hon.
Jonas Flodqvist bär fram en ny laddning mandelmusslor. Aptitretande små degbitar. Nu ska de tryckas ut och få den rätta formen. Ett till synes enkelt, men viktigt arbete.
I dag är det mamma som sätter tummen på mandelmusslorna. – Det är tredje gången vi kör julbord. Något mindre än de flesta konkurrenternas. Men det är ju inte så stort heller, här på gästis. Vi satsar på det lilla formatet. Jordnära och intimt, säger Pyttsi Flodqvist.
Hon driver gästgivaregården tillsammans med sonen Jonas och hans fru Kym. Pyttsi Flodqvists sambo, Tommy Lööf, ingår också i kompanjonskapet.
Krögarna i Stora Herrestad dukar upp julbordet med start den 5 december.