Annons

Gåsamiddag populär på Ejdern

På bordet står potatis och sås, rödkål, brysselkål och vinbärsgelé. Och så den helstekta gåsen, som är populärast av allt på äldreboendet Ejderns gåsamiddag.
Ystad • Publicerad 13 november 2008
Ella Andersson, Ester Henriksson, Arthur Jönsson och Ester Andersson på Ejderns gruppboende blir serverade av Anne-Marie Björk och Britt Gustavsson.bild: Bass Nilsson
Ella Andersson, Ester Henriksson, Arthur Jönsson och Ester Andersson på Ejderns gruppboende blir serverade av Anne-Marie Björk och Britt Gustavsson.bild: Bass NilssonFoto: 

– Vill du ha en äppelbit? frågar Anne-Marie Björk Ester Andersson. Lite vin? Nu har du ett glas med fot, så ta det försiktigt.

Personalen har dukat med levande ljus, vit duk och en blomsteruppsättning. Gåsamiddagen är en årlig tradition för de sju boende på äldreboendet Ejderns avdelning 2.

Annons

– Det blir ju ett par dagar för sent, men jag och Anne-Marie är matmammorna i personalen här så det fick vänta tills vi jobbade, berättar sköterskan Britt Gustavsson.

Det är hon och Anne-Marie Björk som har lagat maten. På menyn står helstekt gås med alla tillbehör och äppelkaka med vaniljsås.

Till kaffet bjuder Ester Andersson på sherry som hon fick i present på 100-årsdagen i februari.

Ester Henriksson, 88 år och före detta hemsamarit, är nöjd med årets upplaga av gåsmiddagen.

– Gåsen var jättefin, säger hon. Förr brukade jag nästan alltid laga gås till mårtensafton, gås eller anka.

Britt Gustavsson berättar att gåsamiddagen är mycket uppskattad.

– För många av de boende är det tradition att fira Mårten gås. Vi brukar ha kräftskiva och ålagille och fredagsmys med smörgåstårta också. Det bryter av lite i vardagen.

Rebecka Erntell
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons