Annons

Gryningspyromanen frisläppt

(Uppdaterad 17.58) Den 45-årige man som kallas gryningspyromanen är åter på fri fot. Han släpptes på tisdagseftermiddagen efter att ha suttit anhållen sedan i söndags morse. Den här gången har han ett boende att komma hem till - som kommunen betalar.
Ystad • Publicerad 25 november 2008
Arkivbild: Sprisse Nilsson
Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Mannen greps i helgen. Han misstänks ligga bakom mordbranden i Sandskogen tidigt på söndagsmorgonen då en sommarstuga totalförstördes.

- Han är fortfarande misstänkt för mordbranden, säger Dan Granvik, polisens utredare.

Annons

Mannen anhölls också för att ha stulit en cykel och en cykelkärra. Men de brotten är inte så allvarliga att de leder till häktning.

Polisen har trots flera dagars intensivt arbete och förhör inte lyckats binda mannen vid mordbranden och få bevis som håller för en häktning. Ett fotavtryck vid brandplatsen visade sig inte kunna binda mannen vid brottet.

Han förhördes på tisdagen innan chefsåklagare Anders B Svensson beslutade att försätta honom på fri fot. Den misstänkte släpptes ur häktet vid halvtretiden på måndagen.

- Det är min bedömning att bevisen inte är till fyllest för att få honom häktad för mordbrand, säger åklagaren till TT.

Mannen nekar själv till alla anklagelser om mordbrand. Men polisen ger inte upp, enligt Dan Granvik.

- Vi kommer att lösa det här, men det kommer att ta lite tid, säger han.

Enligt Ewa-Gun Westford, polisens informatör, har polisen också skickat prover till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, men svaren härifrån dröjer nästan en vecka.

45-åringen har de senaste månaderna saknat fast bostad och flyttat runt på olika adresser i Ystad. Han har varit kritisk mot att de sociala myndigheterna inte hjälpt honom.

Sedan i torsdags har kommunen nu ordnat ett boende åt honom.

Han har fått en enklare bostad med ett sovrum och kök i utkanten av Ystad. Kommunen betalar 3 500 kronor i månaden plus el och vatten för bostaden.

Per Nilsson;Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons