Annons

Guide: Golf på sydkusten

Även om den skånska sydkusten kan skryta med året-runt-golf är det under sommaren som sporten kommer till sin fulla rätt. För den som tar sig mellan näset och Österlen finns det inte mindre än 13 banor att välja på.
Ystad • Publicerad 15 juli 2018
Jörgen Gullstrand, klubbchef på Ystad GK.
Jörgen Gullstrand, klubbchef på Ystad GK.Foto: Carl Johan Engvall

En av Sveriges äldsta golfklubbar ligger i Nybrostrand strax öster om Ystad. Här har man spelat golf sedan 1930 och nu inför sommaren ökar trycket här liksom på alla andra banor runt om i regionen.

– Det är väldigt somrigt att spela golf. Det är en fantastisk sysselsättning som är både social och en bra, lågintensiv träning. Dessutom i en härlig natur, säger klubbchefen Jörgen Gullstrand.

Annons

Ystads golfklubb har under många år satsat mycket på sitt miljöarbete och den som kommer hit för att spela ska inte bli förvånad om publiken utgörs av både får och grisar. Klubben har under de senaste åren samarbetat med kommunekologen för att bättra på den biologiska mångfalden på och kring de 18 hålen. Förutom de betande och bökande djuren har man arbetat aktivt med fågelholkar, insektshotell och bikupor. Miljöarbetet ledde 2016 till att klubben fick ta emot Ystad kommuns miljöpris.

Även om trycket för att spela på banan är extra stort under sommaren välkomnas gäster som inte är medlemmar.

– Vi har hög beläggning med många medlemmar som vill spela och på lördagförmiddagar kan det vara svårt att få en tid. Men om man vill spela på en vardagskväll är det inte så trångt, säger Jörgen Gullstrand.

Även om golfklubbarna runt om i Skåne till viss del konkurrerar med varandra finns det också organiserade samarbeten. Den som är medlem i en klubb har rabatt på spel i de andra skånska klubbarna.

För klubbchef Jörgen Gullstrand blir det inte så mycket tid över för eget golfande numera. Hans egna favoritbanor – förutom hemmabanan så klart – framhåller han Falsterbo som en gammal fin och genuin bana.

– Och så finns det en bana utanför Dublin: The Island – det är nog min favoritbana.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons