Annons

Gymnasiet måste spara elva miljoner

Från och med nästa budgetår kan det bli nödvändigt med stora nedskärningar inom Sydskånska gymnasiets verksamhet.
Ystad • Publicerad 15 juni 2006
Kent Mårtensson
Kent MårtenssonFoto: 
Annika Becker
Annika BeckerFoto: 
Pål Zander
Pål ZanderFoto: 
Kent Ivan Andersson
Kent Ivan AnderssonFoto: 

Sydskånska gymnasieförbundet anser sig behöva en total budget på 268 miljoner kronor för att bedriva verksamheten 2007. Det är en ökning med 22 miljoner jämfört med årets budget.

De fyra medlemskommunerna Ystad, Skurup, Tomelilla och Sjöbo är inte beredda att ge mer än hälften av den summan, elva miljoner kronor, och det saknas således elva miljoner kronor för att gymnasieförbundets budget ska gå ihop.

Annons

Konsekvenserna kommer att märkas. – Vi har redan effektiviserat vår organisation och sparat tio miljoner under de fem år jag varit här, säger gymnasiechef Annika Becker. Vi kan inte använda den så kallade osthyveln för att "skala av" lite av organisationen. Förändringarna får bli av ett större slag än så. Men jag kan inte säga något om eventuella konsekvenser ännu eftersom vi håller på att utreda dessa nu under sommaren.

Sydskånska gymnasieförbundets politiska ledning kallas direktionen och denna gav i mitten av maj gymnasiets arbetsutskott i uppdrag att utreda konsekvenserna av sparbetinget. I måndags anordnades ett möte med både den så kallade centrala samverkansgruppen och ledningen för gymnasiet.

Becker vill inte spekulera i vad en elva miljoner stramare budget kommer innebära. Däremot inser hon att det finns ett stort gap mellan politikerna i medlemskommunerna och gymnasieförbundet.

– Jag är inte övertygad om att politikerna ser denna budgetåtstramning som ett sparbeting. De tycker vi får elva miljoner mer. Jag kan bara konstatera att ska vi ha samma organisation som i år kommer det kosta 268 miljoner kronor.

– Dessutom finns det sparåtgärder som inte är politiskt gångbara. Ett exempel är avgiftsbelagda skolluncher. Det fick jag veta redan 1999 när jag tillträdde min tjänst.

Kommunalrådet Kent Mårtensson (s) anser mycket riktigt inte att gymnasiets kommande budget innebär ett sparbeting. – De får faktiskt elva miljoner mer nästa år så jag tycker inte man kan kalla det att spara. Från Ystad kommun har vi fört till så mycket vi kan. Sammanlagt ger vi 91 miljoner kronor till gymnasieförbundet. Ska vi föra till mer pengar får vi ta från något annat område. Så enkelt är det.

Mårtensson tycker också att gymnasieledningen själv får ta ett visst ansvar.

– Självklart måste vi kunna erbjuda bra utbildning, men det ligger ett ansvar på direktionen att klara av alla nya utbildningar man startar upp också.

Inte heller gymnasieförbundets ekonom Pål Zander vill uttala sig om tänkbara åtgärder. Han konstaterar att elva miljoner är en betydande del av budgeten.

– Det är cirka 3,5 procent av omsättningen och eftersom vi inte har några marginaler kan vi inte spara rakt över i organisationen.

Annons

Den 9 augusti ska arbetsutskottet ha klart ett beslutsunderlag och den 22 augusti ska direktionen besluta om den nya stramare budgeten.

Joel Eriksson

0411-55 78 46

joel.eriksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons