Annons

Hamnanställda smugglade sprit

En 42-årig hamnanställd åtalades i går för spritsmuggling i Ystads hamn. Ytterligare en hamnanställd samt en 73-årig pensionär fick betalningsföreläggande för sina roller i smugglingshärvan.
Ystad • Publicerad 9 juni 2006
Foto: 

Tullverket fick via tips in uppgifter om att två av de hamnanställda smugglade sprit. Under spaningsarbetet upptäcktes följande:

Vid arbetspassens början körde de anställda ibland in sina bilar i magasinet där hamnen har sin fordonspark. Efter lossning av en färja körde de ibland in truckarna i magasinet och lite senare kördes bilarna ut på parkeringen utanför.

Annons

Även de hamnanställdas hem i två orter utanför Ystad sattes under bevakning. Spanarna noterade att tunga, svarta plastsäckar då och då flyttades från bilarna till bostäderna.

Söndagen den 4 april 2004 stoppades 42-åringen när han var på väg hem efter jobbet. I hans bil fanns då 14 liter sprit och 2 000 cigaretter.

Vid husrannsakan i hans hem upptäcktes 193,5 liter sprit i garaget och källaren. En hel del av spriten, som togs i beslag, fanns i svarta sopsäckar. Även mannens ''bar'' inne i bostaden var välfylld med dyra spritsorter, men här gjordes inga beslag.

Också hos den andre mannen gjordes spritbeslag. De två misstänkta och en tredje man erkänner sin befattning med smuggelgodset.

42-åringen berättar i förhör att han köpte spriten av besättningsmän och chaufförer ombord på färjorna. Därefter placerade han smuggelgodset i hytten på den truck eller den dragbil som han körde. Vid vissa tillfällen köpte han sprit av chaufförer som redan kört iland sina fordon. – Jag har gjort en jättedumhet men står för vad jag gjort, säger 42-åringen.

Han erkänner att han under fyra månader 2004 smugglade in 235,7 liter sprit och 2 000 cigaretter. Vidare att han sålt 30 liter sprit och 1 000 cigaretter samt att han vid två tillfällen tog in sprit för kollegans räkning.

Vid husrannsakan hos den andre mannen upptäcktes 17,3 liter sprit i hans permanenta bostad och 16,3 liter sprit i hans tillfälliga bostad. I de inledande förhören uppgav han att han köpt sprit och cigaretter ombord på färjorna.

Därefter ändrade han sin berättelse och sade att han bara vid enstaka tillfällen och för eget bruk köpt sprit av chaufförer i land. Men i de avslutrande förhören erkänner han att han fört i land 54 liter sprit och 4 000 cigaretter från färjorna.

– Jag kom in i detta i huvudsak därför att det är billigt i jämförelse med systembolagspriserna i Sverige. Det var frestande att göra dessa inköp ombord, säger mannen. Även den tredje misstänkte personen, en 73-årig pensionär från Ystad, erkänner sin inblandning i smugglingshärvan.

Han berättar att han vid två tillfällen köpt sammanlagt 24 liter sprit av 42-åringen. Han säger också att han sålt en del av ''varorna'' men inte vill berätta vem som köpte dem.

Annons

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons