Annons

Hampan växte när det mesta andra inte gjorde det

Det snackades mycket om hampa när landshövdingen gjorde fältstudier hos Österlenkryddor på måndagen. För trots den torra sommaren har hampan stigit mot himlen:
– Vi tänkte att vi släpper den nu när torkan kräver så mycket extra arbete. Ändå växte den bäst av alla, säger Cherztin Persåkre på Österlenkryddor.
Köpingenbro. • Publicerad 14 augusti 2018
Landshövding Anneli Hulthén, i mitten, i ett hampafält med odlarna Anders och Cherztin Persåkre på Österlenkryddor.
Landshövding Anneli Hulthén, i mitten, i ett hampafält med odlarna Anders och Cherztin Persåkre på Österlenkryddor.Foto: Sprisse Nilsson

Det var det sydostskånska samarbetsprojektet Innovationscenter för landsbygden som bjudit in landshövdingen att besöka kreativa företag i området. Besöken är ett led i försöken att få ett kompetenscenter för landsbygden att placeras i sydöstra Skåne.

Österlenkryddor är ett av de innovativa företag man vill lyfta fram för att locka staten att etablera centret i området.

Annons

Men företaget har haft en svår period på grund av extremvädret.

– Det handlade mest om att ta oss igenom sommaren, säger Anders Persåkre.

Och bristen på vatten har förstås varit det stora problemet. Österlenkryddor har tillgång till en liten brunn, men när man tagit upp vatten dröjer det fem–sex timmar innan den är full igen. Så man fick gå upp på nätterna för att få vatten.

Även för landshövdingen och länsstyrelsen har extremvädret angett tonen på arbetet:

– Sedan i slutet av juni har vi haft möten som handlat om det. Först handlade det om hur vi skulle hjälpa till med foder. Sedan kom bränderna, sedan torkan och inte minst vattenproblemen, säger Anneli Hulthén.

– Och torkan kommer att bli huvudrubrik i höst, det finns ingen quickfix på det här, säger hon vidare.

Men ett glädjeämne finns det för odlarna på Österlenkryddor. Industrihampan, som inte ska förväxlas med den hampa som används för att tillverka cannabis, sattes mest på försök men klarade sig utmärkt helt utan hjälp från paret Persåkre, som var upptagna med att rädda övrig skörd.

– Många bilar har stannat i sommar och kontrollerat vad det var. Och jättemånga har tagit bilder i fältet, säger de.

Och även landshövdingen poserade i hampafältet när YA bad henne.

Kommer du att bli en ambassadör för Innovationscenter för landsbygden?

– Det hoppas jag, säger landshövding Anneli Hulthén. Det är ju oklart om det blir ett, fyra eller tolv olika center, men Skåne borde ha minst ett. Och embryot finns ju redan här, säger hon.

Björn HellströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons