Annons

Här handlas handskar av tradition

Handskcentralen på gågatan har försett Ystadborna med handskar och väskor i hela 90 år. Trähyllan där handskarna förvaras har varit med sedan starten. I dess lådor hittar man handskar som har legat gömda länge.
Ystad • Publicerad 13 oktober 2008
Handskcentralen startades av Cecilia Göransson (t h) år 1918. Här provar hon det senaste handskmodet tillsammans med två kunder. Arkivbild: från 1918, fotograf okändFoto: 
I de gamla trälådorna hittar man alla möjliga sorters handskar. Eva Ekström visar upp nylonvantar, bilhandskar och nätvantar i små storlekar.Foto: 
På varje trälåda sitter en glasskiva. Bakom dem visas handskar upp så att kunderna ska få veta vad som döljer sig i de stängda lådorna.Foto: 
Förr i tiden kunde Handskcentralens kunder lämna in sina handskar för att få dem både tvättade och lagade. Även strumpor kunde lämnas in när det gått en maska berättar Eva Ekström.Foto: 
Handskcentralen har legat i sin nuvarade lokal på Stora Östergatan sedan 30-talet.Foto: 
Väggen bakom Eva Ekström domineras av handskar. En gång i tiden hade Handskcentralen en egen handskfabrik med åtta handskmakare.Foto: 

Inne på Handskcentralen är väggen bakom disken vigd åt handskar. I små trälådor förvaras i dag delvis bortglömda företeelser som nätvantar, bilhandskar och nylonvantar.

Men handskarna i lådorna är små. Väldigt små.

Annons

– Jag vet inte varför de är så små. De kanske hade mindre händer förr, säger Eva Ekström som är expedit i butiken.

Handskcentralen har drivits av samma familj sedan butiken i Ystad startades av Cecilia Göransson år 1918. Idag är grundarens barnbarn Lisbeth Hennig vd för företaget. – Först låg affären i en byggnad på Stora Östergatan där Systembolaget ligger i dag, säger Lisbeth Hennig.

Men efter några år flyttade man till butikens nuvarande lokal längre upp på gågatan.

– Affären har legat där jättelänge, säger Lisbeth Hennig.

Exakt vilket år som man bytte adress kan hon dock inte säga. Inte heller hennes mor Gullan Görvig kan dra sig till minnes årtalet.

Men de enas i alla fall om att Handskcentralen legat på samma plats sedan 30–talet.

Minnena av affären är många och nostalgiska. Gullan Görvig berättar att det ibland kommer in kunder och handlar med sina barnbarn. De berättar historier om hur de brukade följa med sin mamma till butiken när de var barn.

– Jag tror att många av våra kunder handlar hos oss av tradition, säger Gullan Görvig.

Hemligheten bakom att familjen lyckats hålla liv i affärerna i så många år tror hon är att man har många nöjda stamkunder som sprider ryktet. Mun mot mun-metoden kallar hon det.

Gullan Görvigs svärmor Cecilia Göransson som startade Handskcentralen var inte någon nykomling i handskbranschen när hon bestämde sig för att slå upp portarna i Ystad. Tidigare hade hon bland annat förestått Nordströms handskfabrik i Lund.

Annons

– Under många år hade vi en egen handskfabrik i Malmö med åtta handskmakare, berättar Gullan Görvig.

Men fabriken lades ner i slutet på 60-talet och man slutade därmed att tillverka sina egna produkter.

– Det gick inte att ha den kvar, säger Gullan Görvig.

I stället började man att importera handskar från länder som Portugal och Italien.

Efter Cecilia Göranssons död 1949 tog hennes son Kjell Görvig över familjeföretaget. Det rådde aldrig någon tvekan om att företaget skulle leva vidare inom familjen.

– Det var bestämt att han skulle ta över aktierna, säger Gullan Görvig om sin bortgångne make.

Utbudet i affärerna utökades efterhand med bland annat väskor och strumpor. Som mest hade Handskcentralen sex butiker runt om i Skåne. Det var på 50-talet. Då erbjöd man tjänster som knappast efterfrågas i dag. – Förr i tiden kunde fina damer lämna in sina strumpor när det gått en maska och få dem uppmaskade, säger Eva Ekström som arbetat i butiken i några år.

Kunderna kunde också få sina handskar tvättade och lagade.

I dag är de flesta väggarna inne på Handskcentralen täckta av väskor, väskor och åter väskor. Det är det som man säljer mest nuförtiden både i butiken i Ystad och i de två butikerna i Malmö.

Numera arbetar även Lisbeth Hennigs son Mikael Hennig i företaget och därmed är man inne på fjärde generationen i familjeföretaget.

Emilie Ekelund
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons