Bengt-Göran Kronstam: Här har du påskens drycker
Inför påsken bryggdes vinterns sista öl, extra starkt för att hålla sig över sommaren. Påskbrygden har samma status som julölet (även om benämningen är en nymodighet för svenska bryggerier, med inspiration från andra sidan Sundet) och smaken påminner markant dem emellan. Båda är mörka och kraftiga med en liten sötma.
Även påskriset har gamla anor och bygger på att familjemedlemmarna på långfredagens morgon skulle försöka komma åt varandra med ett ris till åminnelse av Kristi lidande. Samtidigt var vårkänslorna ystra. Denna rit bär därför ett tydligt drag av lek och är väl ett av skälen till att påsken ska vara så glad?
Annars kan det tyckas ogudaktigt att våra religiösa helger intimt förknippas med mat och dryck, ofta i överflöd. Fast det är inget hädiskt resultat av dagens överflödssamhälle. För våra hårt arbetande förfäder var helgerna de enda avbrotten i slitet. Så även påsken då hönsen åter börjat värpa. Vintern har släppt sitt grepp och ljuset börjat återvända. Kyckling, lamm, lax och godis hör till de traditionsrika inslagen.
Fast även inbitna traditioner tål att moderniseras. Det klassiska påskbordet har förvisso sina förtjänster, men i dag äter vi gärna lättare där kryddorna och nya råvaror ger maten en extra dimension. Äggen har vi behållit i blickfånget, men de kan varieras med elegans.
Här saknas innehåll
Ett trevligt sätt att göra festen otvungen är att starta med en buffé. Även detta har gamla anor. En gång i tiden var brännvinsbordet med smör, ost och sill en given start på kalaset. Numera kompletterar vi gärna med annat smått och gott. Inte minst det vegetariska kräver sin plats på dagens buffébord.
Var och en tar det de vill ha, blandar och ger efter aptit och smak. En stunds mingel innan gästerna sätter sig till bords ökar trivseln. Vill du, så går det förstås bra att servera buffén som en lunch, fortsätta med en promenad, fika och sedan avsluta festen med lax eller lammstek på kvällen. En riktigt trestegsraket.
Nytt är också att vinet har tagit plats på påskbordet och på samma sätt som med maten bjuder jag gärna med öppna armar till en generös vinbuffé. Det är den ultimata vinprovningen, utan att lägga pannan i djupa veck, och bidrar omgående till att väcka både festhumör och samtal.
Vilket gillar, vitt eller rött, kanske ett glas rosé? Eller svingar du hellre en bägare med skummande öl? Här har du drycker som gör påskens kalasmåltid både god och glad. Välkommen till bords!
I glaset
FEM TORNVÄKTARE
2022 Sokos Assyrtiko
Vitt boxvin från Grekland: nr 2688, 209 kr/2 liter
• Ren och påtagligt frisk, skalkryddigt druvtypisk doft. Utmärkt, ren, saftig smak med bra längd och djup i aptitlig och omedelbar, succéfull stil.
FEM TORNVÄKTARE
2022 Jean-Claude Boisset Bourgogne Chardonnay Les Ursulines
Vitt vin från Frankrike: nr 70131, 169 kr
• God, fruktig doft med elegant och väl integrerad ton av ny ek. För priset strålande, mjukt avrundad smak med behaglig alkoholfetma.
TRE TORNVÄKTARE
2023 Minuty Prestige
Rosé från Frankrike: nr 79353, 195 kr
• Härlig, saftig rosédoft i klassisk rivierastil. Lång, rejäl och kraftfull smak i balanserad, redan fullt utvecklad stil.
FEM TORNVÄKTARE
2021 Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge
Rött från Frankrike: nr 5461, 139 kr
• Stor, mustig doft i ursprungstypisk, solmogen och örtig stil. Utmärkt, välmatad smak i generös och eldig, robust stil, som gjord för rosastekt lammstek med smörad steksky.
FEM TORNVÄKTARE
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove
Rött från Italien: nr 2144, 189 kr
• Föredrar du lammsteken med vitlök och rosmarin, så välj detta med elegant druvarom i ambitiös, svagt rökig och köttig stil. Smaken är bestämd och karaktärsfull med fina tanniner och perfekt invävd ek.
FEM TORNVÄKTARE
Bishops Finger Kentish Strong Ale
Engelsk mörk ale: nr 89234, 31:90 kr
• Intresset för svenskt hantverksöl verkar oändligt, men ibland är det kul att bryta med en klassiker från fjärran breddgrad. Detta är en höjdare till både sillen, den rökta laxen och charkuterierna.