Annons

Helene trivs med sitt självständiga jobb

Helene Landström – en kvinna i blickfånget. Både dagtid och kvällar. Förmodligen har ni sett henne bakom ratten i kommunens gråmålade Toyota.
Ystad • Publicerad 30 november 2006
Distriktssköterska Helene Landström på väg. Hon besöker ett 70-tal personer i hemsjukvården, de flesta pensionärer. @08 Bildbyline:BILD: BASS NILSSON
Distriktssköterska Helene Landström på väg. Hon besöker ett 70-tal personer i hemsjukvården, de flesta pensionärer. @08 Bildbyline:BILD: BASS NILSSONFoto: 

Helene Landström är distriktssköterska med centrum som upptagnings-område. Hon hjälper till på Ejderns gruppboende för äldre och besöker ett 70-tal personer i hemsjukvården, de flesta pensionärer.

– Men jag behandlar även folk i 50– 60-årsåldern, till exempel cancersjuka. Det har blivit mycket palliativ vård i hemmet under senare år. Fler och fler väljer att stanna i sin bostad ända till slutet, berättar Helene Landström.

Annons

Hon är behjälplig med det mesta. Medicinhantering, blodprovstagning, injektioner. Arbetspassen varar åtta timmar och mellan klockan 11 och 12 på vardagar är det telefontid.

– De flesta besök känner vi till i förväg. Sedan tillkommer omständigheter som styr övrig verksamhet. Man måste ständigt omprioritera. Jag jobbar väldigt självständigt och det är väl största tjusningen med att vara distriktssköterska. Plus kontakten med alla människor, både vårdtagare och folk i organisationen.

Ystads kommun har sammanlagt 35 distriktssköterskor. Helene Landström och 24 kollegor utgår från kontorslokaler i industriområdet vid Aulingatan.

– Det är inte så långa körsträckor i mitt distrikt. Det omfattar stadskärnan, enkelt uttryckt. Innan jobbade jag i Svarte och då fick man åka runt till Sövestad, Snårestad och flera andra, mindre orter. Det blev mycket tid i bilen, säger Helene Landström. Hon saknar en station mellan hemmet och det särskilda boendet. Kanske något som liknar ålderdomshemmet som det såg ut förr i tiden.

– Jag tänker på vårdtagare som är rätt friska fysiskt. Äldre människor som vill ha trygghet och folk omkring sig. Det är ju inte alla som vill bo hemma.

På fritiden brukar distriktssköterskan jobba ideellt för Marsvinsholms IF, där yngsta sonen är aktiv inom brottningen.

– Jag ingår i styrelsen och är med och arrangerar hemmamatcherna, där vi i damklubben sköter försäljningen. I övrigt gillar jag inte sport. Har aldrig själv idrottat. Men det är skönt att promenera, säger Helene Landström.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons