Annons

Hesa Fredrik kan komma att tystna

Ystad • Publicerad 3 juni 2014

Tekniken har hunnit ifatt även Hesa Fredrik, viktiga meddelanden till allmänheten som ljuder över städerna för att varna för samhällsfaror som utsläpp eller rent av krig.

I går testades som vanligt högtalarsystemet, men nu ljöd först en högtalarröst över Ystad: ”Detta är en test av viktigt meddelande”, kunde man höra innan signalerna testades.

Annons

– Man håller på att testa hur meddelande till allmänheten ska skötas i framtiden, säger Thomas Andersson, säkerhetsansvarig på Ystads kommun.

Avgränsad grupp

Eventuellt kommer Hesa Fredrik att tystna för gott och ersättas av sms-meddelande, enligt Thomas Andersson. Då kan man nå en mer avgränsad grupp än via högtalarna.

Men ingenting är bestämt och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap undersöker just nu olika sätt att varna allmänheten.

En nackdel med sms är naturligtvis att man inte når personer som inte har mobiltelefon eller har telefonen avstängd.

Å andra sidan har man framgångsrikt exempelvis sökt blodgivare via sms. Så gjorde man vid järnvägsolyckan i Nosaby utanför Kristianstad för tio år sedan, enligt Thomas Andersson.

INTERNAL INTERNAL
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons