Annons

Höjda avgifter för båtägare

Alla båtägare sägs upp från sina platser i Ystad och Kåseberga. Vill de ha dem tillbaka måste de gå med på förändrade villkor och en tioprocentig höjning av arrendet. Även klubbarna får höjda arrenden.
Ystad • Publicerad 18 november 2009
Båtägarna i Ystad får finna sig i nya villkor och höjda arrenden om de vill ha kvar sin plats i hamnen. arkivbild: Albin Brönmark
Båtägarna i Ystad får finna sig i nya villkor och höjda arrenden om de vill ha kvar sin plats i hamnen. arkivbild: Albin BrönmarkFoto: 

I dagarna får alla 170 båtägare med plats i Ystads och Kåseberga hamnar ett rekommenderat brev. I det säger kommunen upp arrendeavtalet och föreslår ett nytt från första april 2010.

– Vi har fått mycket klagomål på att båtuppställningsplatsen är skräpig och tråkig, säger Kenneth Haraldsson arrendeansvarig i Ystad kommun.

Annons

I det nya arrendeavtalet tillåts båtägarna bara ha sina båtar på uppställningsplatsen under vintertid. På sommaren ska båtarna i sjön och båtvaggorna ställas på en inhägnad plats söder om Finamacken.

– Kommunen kommer att städa bort de båtar och båtvaggor som båtägarna inte tar bort.

Samtidigt som villkoren görs om, passar kommunen också på att höja arrendet.

– De har inte höjts sedan 2006, så det kan vara på tiden, menar Kenneth Haraldsson.

Höjningen blir drygt tio procent. De minsta platserna som i dag kostar 2 700 kronor per år, kostar efter höjningen 3000 kronor.

Även klubbarna i småbåtshamnen Ystads segelsällskap, Ystads båtklubb, Sjövärnskåren och Dykarklubben får arrendet höjt.

– Vi har sett över alla avgifter och taxor i kommunen och beslutat höja arrendena, säger Kenneth Haraldsson.

Nästa år får klubbarna betala 20 kronor per kvadratmeter och år för sina byggnader. 2011 höjs arrendet till 40 kronor och året därpå till 60 kronor per kvadratmeter och år. För Ystads segelsällskap som i år betalar 200 kronor om året, betyder höjningen att de 2012 måste betala nära 16 000 kronor i arrende.

– Det äventyrar sällskapets ekonomi och drabbar hela den ideella verksamheten, skriver segelsällskapets ordförande Pehr-Ola Persson i ett brev till kommunstyrelsen.

Han tycker det är fel att ideella föreningar ska ha samma arrende som näringsidkare.

– Näringsidkare får fem gånger så höga arrenden, påpekar Kenneth Haraldsson, som tycker klubbarna ska passa på att se över sin verksamhet och öka aktiviteterna för ungdomar för att på den vägen öka de kommunala bidragen.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons