Annons

Hon fick sin identitet kapad

Någon har tagit lån och krediter på över 200 000 kronor i Maries namn. Hon vet inte vem som kapat hennes identitet och har polisanmält händelsen. Nu har kraven från inkassoföretag och kronofogden blivit så stora att familjen riskerar att få lämna huset.
Ystad • Publicerad 16 juni 2014
Skulder på över 200 000 kronor är resultatet efter att någon stulit Maries identitet. Nu riskerar familjen att förlora sitt hus.
Skulder på över 200 000 kronor är resultatet efter att någon stulit Maries identitet. Nu riskerar familjen att förlora sitt hus.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

– Det här är mycket skuldbelagt. Det spelar ingen roll att det inte är mitt fel. Hur kan det ha gått så här långt?

Den frågan har hon ställt sig upprepade gånger sedan hon insåg att någon stulit hennes identitet.

Annons

– Även om vi har lås på brevlådan nu håller jag fortfarande att få panik varje gång jag öppnar den. Man vet aldrig vad som ligger där.

Marie ger ett samlat och eftertänksamt intryck. Hon tar god tid på sig att berätta och försöker få innehållet att verka begripligt, även om hon inte alltid förstår det själv.

Marie heter egentligen något annat men vill vara anonym av hänsyn till sin familj. Hon bor i Ystads kommun, lever ett ganska vanligt liv med man och barn och ett eget företag på deltid.

Problemen startade i augusti förra året.

– Vi fick påminnelser för räkningar som vi inte sett. Vi trodde att vi lagt räkningen någonstans och började bortförklara saken. Senare var det även ett paket som inte kom fram, säger Marie.

Brev från fogden

Under samma period hade familjen en ansträngd situation med sjukdom och det gjorde att ingen reagerade på att post försvann från brevlådan. Men i höstas kom ett brev från Kronofogden med krav på obetalda räkningar.

– Vi protesterade naturligtvis men kunde inte bevisa att vi inte sett räkningarna. Det handlar om en hel del pengar, säger Marie.

Betalningspåminnelserna fortsatte att strömma in. Det började även komma brev från kreditupplysningsföretag.

– Någon hade tagit en kredit i mitt namn. Jag hade inte ansökt om någon kredit och undrade vad som pågick. Sedan visade det sig att det tagits 30 kreditupplysningar på mig och mitt företag.

Annons

Marie har ingen hög inkomst och tror att det räddat henne från att bli ännu mer skuldsatt.

Höll det hemligt

– De har inte lyckats få någon kredit. Förfrågningarna har kommit från flera olika företag: Jula, ÖB, Rusta, Elgiganten.

Familjen vände sig till polisen för att göra en anmälan men upplevde att de inte fick någon respons där. De fick besked att bevisbördan låg på dem och valde därför att inte göra någon anmälan.

– Vi har försökt hålla saken hemlig och skenet uppe. Till slut bad jag mina föräldrar om hjälp och vi gjorde en polisanmälan nu i mitten av maj. Anmälan har nu gått igenom så jag kan spärra mitt personnummer, säger Marie och ser för första gången under samtalets gång lättad ut.

Enligt polisanmälan har någon handlat för sammanlagt 7 500 kronor på ett kreditkort som familjen haft hos ett bilföretag.

– Vi upptäckte att krediten var maxad och det borde den inte vara, säger Marie.

Plockades ur brevlådan

Paret drog sig till minnes att de fått information om att ett nytt kort skulle skickas hem till dem förra hösten men glömt bort det efter att sjukdom drabbat familjen.

– Det var två kort med kredit som någon måste ha plockat i brevlådan med kod och allt. Någon måste dagligen ha kollat vår brevlåda har vi konstaterat i efterhand. Jag har stängt av alla kort jag kunnat och ringt när jag fått en ny kreditupplysning. På kontoutdragen vi begärt ut står bara köp för mycket små summor. Vi får inte reda på var köpen gjorts. Företaget tror inte på mig.

Annons

För någon vecka gjorde Marie en ny upptäckt, ett lån på 200 000 kronor hade tagits i hennes namn via Internet.

-– Lånet har tagits via Lendo och gäller Ica-banken. Vad jag förstår så skapas ett nytt konto i samband med lånet där pengarna betalats ut, jag har inte fått in alla uppgifter än. Jag har ringt företaget men där säger de att bevisbördan ligger på oss. Det beskedet får vi från alla.

Alla kort spärrade

Även den senaste händelsen ska polisanmälas.

– Vi har spärrat alla kort men måste ändå betala. Den totala skulden är säkert uppe i 250 000 kronor nu med alla påminnelseavgifter som kommit under dessa åtta månader.

Marie upplever att familjen inte får någon hjälp och att skuldberget nu växt så mycket att deras hus är i farozonen. Hon hoppas att det inte går så långt och vill nu varna andra för att samma sak kan hända dem.

– Jag vill att det ska komma ut hur viktigt det är att ha låst brevlåda, det har vi nu. Det finns även försäkring för identitetsstöld och den har vi också nu.

INTERNAL INTERNAL
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons