Annons

Hortensia är i tryggt förvar

Många följde i sociala medier hur den lilla pudeln Hortensia förvirrat rörde sig över Ystad. Eftersom hennes förutsättningar var sämre än vanligt blev glädjen påtaglig när hon äntligen kunde fångas in.
Ystad • Publicerad 10 juli 2020 • Uppdaterad 13 juli 2020
Efter en efterlysning i Radio Active så skedde genombrottet som gjorde att Hortensia kunde återförenas med sin ägare.
Efter en efterlysning i Radio Active så skedde genombrottet som gjorde att Hortensia kunde återförenas med sin ägare.Foto: Gustav Wennerholm

Den 2 juli hämtades blandraspudeln Hortensia av sin nya familj. På parkeringen vid Bärområdet slet hon sig loss. Eftersom hon inte hade lärt sig sitt namn plus att hon var skygg så sprang hon istället för att stanna när hennes nya ägare försökte fånga in henne.

– Vi hade ingen aning om att hon var så skygg och benägen att rymma, säger Constantina Bräutigam.

Annons

Hortensia rusade mot Karlssons dammar, där familjen och grannar letade länge efter henne utan resultat. Henne storlek gjorde det lätt att försvinna i buskarna.

Stort engagemang

Larmet om att Hortensia var på rymmen spreds som en löpeld på sociala medier. Inlägget delades flitigt och flera personer berättade att de hade sett en skygg pudel bland annat bakom Ica Kvantum, ovanför Willys och vid biblioteket. Totalt fick ägarna in ett sextiotal tips om dagen.

– Det enda jag kan säga om veckan är att den präglades av en stor oro för hennes liv. Det är så mycket trafik runt Ystad, rävar och rovfåglar vid de omgivande fälten och åkrarna, säger Constantina Bräutigam.

Hortensia i bilen på väg hem från uppfödaren.
Hortensia i bilen på väg hem från uppfödaren.Foto: privat

Familjen hade inte hunnit skapa en relation med Hortensia utöver besöken hos uppfödaren och lite under bilfärden till Ystad, men ändå var känslan påtaglig.

– Vi har varit i chock över det som inträffade. Vi har pendlat mellan hopp och förtvivlan, säger Constantina Bräutigam.

Sökarbetet gick så långt att professionella sökare från ID-hund kopplades in.

Genombrottet blev Radio Actives efterlysning. En privatperson hörde av sig med ett tips som gjorde att fyra personer kunde lokalisera och sedan fånga in Hortensia. Hon tycktes trots sin händelserika vecka vara vid gott mod.

– Ett stort tack från oss i familjen Bräutigam. Vi är överväldigade av tacksamhet för alla som hjälpt till att engagera sig, sa Constantina Bräutigam.

Inget nytt hem

Här trodde många att historien tog slut, men det gjorde den inte. Hortensia kom nämligen aldrig hem till sina nya ägare utan fick istället komma tillbaka till sin kennel.

– Vi kände att det var en så traumatiskt upplevelse för henne så att det kändes fel att ta med henne till ett nytt hem, säger Marcus Bräutigam.

– Det var så tydligt att hon älskade sitt liv med uppfödaren och därför var det svårt för oss att sätta vårt eget behov före Hortensias. När hon återförenades med uppfödaren så viftade hon så glatt på svansen, säger Constantina Bräutigam.

Hanna DocksonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons