Annons

Hyresgäst slipper betala grannars balkonger

Efter lång kamp mot HSB har Jörgen Persson fått sänkt hyra på sin bostadsrätt. Nu slipper Persson tillsammans med ytterligare 21 hushåll att betala för andras inglasade balkonger.
Ystad • Publicerad 20 mars 2002

Däremot får de drabbade ingen ersättning för de tio år de betalt för mycket i hyra. - Det innebär att vi betraktar ärendet som avslutat, säger Jan Ekbladh på HSB Ystad. Fastigheterna inom Hemberg renoverades 1992 och då valde man även att glasa in samtliga balkonger. Bostadsrättsföreningens stämma beslutade efter förslag från styrelsen, att alla medlemmar skulle dela på kostnaderna för inglasningen. Även de hushåll som helt saknade balkong. - Skulle man göra detta i dag hade man aldrig fördelat kostnaderna så här, säger Jan Ekbladh. Enligt Jörgen Persson, bostadsrättsinnehavare i Hemberg och den som drivit ärendet sedan år 2000, var det HSB Ystad som tog fram förslaget till hur kostnaderna skulle fördelas. Hembergs stämma röstade enhälligt igenom förslaget men sommaren 2000 läste Jörgen Persson en artikel i Vår Bostad där det framgick att kostnaderna hade fördelats fel. Men Persson fick inget gehör från HSB:s sida. - Vi menade att beslutet fattats i demokratisk ordning 1992 och att styrelsen inte tänkte ta upp ärendet, säger Jan Ekbladh. Men efter diskussioner ändrade HSB uppfattning och valde att ta upp frågan. - Vi vet inte vad detta skulle landa i vid en juridisk prövning i tingsrätten, men i dag hade vi behandlat ärendet annorlunda. Men utifrån en rättvisebedömning menade vi att vi borde lösa det på det här sättet, säger Jan Ekbladh. Den 13 februari fattade bostadsrättsföreningen ett enhälligt beslut om hur problemet skulle åtgärdas. Resultatet är att 22 bostadsrätter kommer att få lägre månadsavgifter från och med den 1 april. Minskningen varierar mellan 53 och 123 kronor per månad, för Jörgen Perssons del innebär det en sänkning med 107 kronor. Hyressänkningen kommer att tas ut av de bostadsrätter som har inglasade balkonger. För dessa innebär det avgiftshöjningar på 4-37 kronor per månad. Men de hushåll som betalt för mycket i månadsavgift sedan 1991 kommer inte att få någon ersättning retroaktivt. - De där pengarna vi har betalt in under alla år borde HSB Ystad betala tillbaka. För mig är det här inte utagerat, säger Jörgen Persson. Jörgen Persson jobbar nu vidare för att få tillbaka de drygt 15|000 kronorna det rör sig om. - Jag skickar brev till HSB:s riksförbund och sedan får man se vad man kan göra, säger Persson.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons