Annons

I vår öppnar Soldattorpet igen

Till våren öppnar Soldattorpet igen efter en lång paus. Just nu håller Södra Skåningarnas Kamratförening, som har hand om och arrenderar ut Soldattorpet, på att uppföra en ny byggnad bredvid det gamla torpet. Där ska det få plats en diskmaskin, ett litet kök, personaltoalett och en liten kiosk.
Ystad • Publicerad 22 januari 2002

När YA kommer förbi håller Jan Andersson på att mura för fullt. Han har hjälp av flera andra från kamratföreningen. Målet är att Soldattorpet ska kunna öppna i april-maj. - Arrendatorn har en beställning redan till den 25 april, så han ligger på oss, säger Jan Andersson. Bakgrunden till nybygget är de krav som miljöförvaltningen ställt. Redan år 2000 anmärkte förvaltningen på vissa brister när det gällde lokalerna, bland annat att diskmaskinen stod utomhus. När ingenting hände krävde förvaltningen i fjor att diskningen antingen skulle flyttas inomhus eller att arrendatorn skulle använda engångsservis samt sluta med hembakat. Detta då förvaltningen inte ansåg att Soldattorpets lokaler var godkända för livsmedelshantering. Arrendatorn valde då att stänga och i fjor gick det därför inte att fika i torpet där det serverats kaffe och kaka sedan 1950-talet. Ärendet gick senare vidare till länsstyrelsen, som också ansåg att diskmaskinen skulle byggas in. Däremot ansåg länsstyrelsen att smörgåsar och bakverk visst kunde tillagas i lokalerna. I höstas sökte Södra Skåningarnas Kamratförening bygglov för att bygga till en lokal där diskmaskinen kunde få plats. Och nu är man alltså i full gång med uppförandet. Det är tack vare ideella krafter huset kommer på plats. Alla som är här i dag är gamla militärer från P7 som är med i kamratföreningen, bland annat syns förre regementschefen Gert Andersson som tillika är föreningens ordförande. Men trots ideellt arbete kostar nybygget cirka 350 000 kronor för föreningen. - Vi försöker att bekosta det till en del med egna medel och till en del med skänkta medel, säger Thomas Andersson, kassör i Södra Skåningarnas Kamratförening. Nu hoppas han att det ska kunna serveras kaffe i Soldattorpet i 50 år till, eller i alla fall att kaffeserveringen ska kunna hålla öppet som vanligt i år.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons