Annons

Illaluktande tång fyller stränderna

Alldeles för mycket skräp och tång tycker Ystadborna. Men hos kommunen går maskinerna på högvarv för att hålla stränderna i fint skick.
Ystad • Publicerad 24 juli 2007
Kommunen jobbar för fullt med att frakta undan de illaluktande massorna. Men lika snabbt fylls stranden igen av ny tång.
Kommunen jobbar för fullt med att frakta undan de illaluktande massorna. Men lika snabbt fylls stranden igen av ny tång.Foto: 

- Det är tråkigt att folk inte tycks förstå hur hårt vi arbetar med det här, säger Jörgen Mårtensson, på Ystads kommun.

Varje morgon jobbar han längs Ystads kustremsa, kör grävmaskin, strandrensare, plockar skräp och tömmer papperskorgar .

Annons

När det gäller tången pågår arbetet med att flytta bort de illaluktande massorna från stranden åtminstone några gånger varje vecka.

- Just den sortens städning brukar vi försöka prioritera, säger Jörgen Mårtensson.

Vid Saltsjöbaden har kommunen varit och flyttat tång fem gånger hittills i sommar.

Att den bruna geggan emellanåt trots allt ligger i stora högar mellan bryggorna kan förklaras med att havet hela tiden driver in nya massor.

- Vi kan vara där i flera timmar och frakta bort stora mängder, men en stund senare ser det likadant ut igen, säger Jörgen Mårtensson. I nuläget har cirka 1000 kubik tång fraktats bort från Småbåtshamnen och strandremsan vid Sandskogen. Och mer lär det naturligtvis hinna bli innan sommaren är över.

Per Larsson, trädgårdingenjör på Ystads komun, är den som ser till att jobbet flyter på som det ska. Han är också den som har koll om tången bör flyttas bort eller ligga kvar ett tag.

- För vi rycker inte ut direkt, det har vi helt enkelt varken råd eller tid med. Vi ger först havet en chans att föra ut tången igen, men då tycks folk tro att vi i själva verket ignorerar problemet, säger han.

200000 kronor finns avsatta just för att hålla Ystads stränder rena och snygga. Än så länge har cirka 100000 kronor använts och som det ser ut i dagsläget kommet kommunen att klara budgetramarna.

- Skulle vi då i stället ta bort all tång så fort den drev in skulle kostnaderna sluta på miljonbelopp. Varje arbetstimme med maskinerna kostar ju uppemot 15000 kronor, säger Per Larsson.

Ytterligare ett krux i strandstädningen är att hitta bra tillfällen att genomföra den på.

Annons

- Av säkerhetsskäl vill vi inte vara där när badgästerna är på stranden. Samtidigt kan vi inte börja för tidigt på morgonen för då klagar de som bor i närheten. Det är knepigt, säger Per Larsson. Sedan tycks också problemet med de illaluktande massorna vara extra stort just i år. Denna sommaren är helt enkelt ovanligt mycket löst sjögräs på drift ute till havs.

- Väder och vind har gjort att materialet rivits loss. Sedan räcker det med att vinden är sydvästlig och strömmarna drar sig hitåt, så hamnar allt på stranden här, säger Per Larsson.

Ann-Louise Olander

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons