Annons

Ingen rusning till förskola

Från den förste januari har alla fyra- och femåringar rätt till tre timmars förskola varje dag utan kostnad. Men någon rusning till den allmänna förskolan i Ystads kommun har det inte blivit.
Ystad • Publicerad 3 februari 2003

- Det har inte varit något dramatiskt, det blev som väntat. Erfarenheten säger att ju att alla inte väljer det som de erbjuds, säger Bibbi Göransson, biträdande förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen. Reformen har tidigare kritiserats i Ystad av föräldrar som har sina barn hos dagbarnvårdare. Eftersom dagbarnvårdare inte får bedriva den allmänna förskolan så befarades en flykt från familjedaghemmen. Av 41 barn i åldersgruppen som var inskrivna hos familjedaghem har sex stycken flyttat till den allmänna förskolan. Bortfallet från familjedaghemmen blir något mindre eftersom ett nytt barn i åldersgruppen fått plats hos dagbarnvårdare. - Det är en förhållandevis liten del. En förklaring kan förstås vara att föräldrar som till exempel har barn födda 1997 inte tycker att det är någon idé att flytta på barnet bara för en termin. Hösten de fyller sex börjar de ju nämligen i förskoleklass, och får då inte gå kvar i den allmänna förskolan, säger Margaretha Persson, barnomsorgsassistent. Utöver de sex barn som kommit från familjedaghemmen har ytterligare 14 barn födda 1997-1998 - som tidigare inte varit placerade i förskolan - sökt sig till den allmänna förskolan. Det totala tillskottet till den allmänna förskolan är alltså 20 nya barn. I kommunen bor omkring 440 barn som är födda 1997-1998. Föräldrarna till 11 av dessa barn valde att helt tacka nej till erbjudandet om allmän förskola.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons