Annons

Intern slipper fängelse – får bo hemma

En 48-årig intern nekades utökad frigång från fängelset i Ystad. Nu fastslår kammarrätten att mannen får vistas hemma under strafftiden.
Ystad • Publicerad 23 juli 2007

Beslutet är en följd av att kriminalvården överklagat länsrättens dom den 28 juni. Tillräckliga skäl för prövning saknas emellertid och därför är det länsrättens beslut som gäller.

Kriminalvårdens avoga inställning till utökad frigång beror på att 48-åringen var på rymmen ett halvår, efter att ha avvikit under permission i mars 2006.

Annons

Frånvaron motiverades med ekonomiska bekymmer. Och situationen har inte förbättrats, snarare tvärtom.

Mannen påpekar att han måste vistas i hemmet och jobba med sitt företag för att undvika konkurs och att fastigheten säljs vid exekutiv auktion. Med utökad frigång skulle han kunna bibehålla boende och försörjning för sig själv och familjen.

48-åringens skäl påverkade inte kriminalvårdens bedömning. Ansökan avslogs. "Det finns beaktansvärd risk för att NN skulle avvika vid utökad frigång" hette det i beslutet.

Efter återkomsten till Ystadsanstalten hösten 2006 har mannen beviljats permission endast under bevakning av tre väktare.

Men nu är det slut med sådana restriktioner.

48-åringens ärende prövades först i länsrätten, som gav honom rätt. Kriminalvården överklagade till nästa instans, kammarrätten, där fallet alltså avgjorts utan prövning.

48-åringen beviljas utslussningsåtgärd i form av utökad frigång, vilket dock kräver att han rätter sig efter föreskrifterna. Det råder exempelvis förbud mot alkohol och andra berusningsmedel. 48-åringen tillåts inte att lämna bostaden annat än på bestämda tider och får bara vistas inom ett visst geografiskt område. Elektroniska hjälpmedel eller annan liknande åtgärd ska användas vid kontrollerna.

Utökad frigång anses underlätta 48-åringens anpassning till samhället. Han kan räkna med villkorlig frigivning den 26 september.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons