Annons

Ja till bygglov - efter två år

Kommunen sade ja till bygglovet och nej till avstyckningen, men backade när avstyckningen överklagades. Under tiden överklagade grannarna bygglovet. Men nu – efter snart två år – kan Mats Bergström äntligen sätta spaden i jorden och börja bygga.
Ystad • Publicerad 10 november 2009

I Östra förstaden ligger husen inbäddade i stora uppvuxna trädgårdar. Nio av tomterna har sedan tidigare styckats av för att ge plats år ytterligare ett hus. Det visste Mats Bergström när han i december 2007 köpte huset med infart från både Fridhemsgatan och Salomon Smiths gatan.

– Redan då hade jag planerna på en avstyckning och ett nytt hus på tomten klara för mig, säger han.

Annons

Enligt kommunen skulle det heller inte vara omöjligt och Mats Bergström ansökte om bygglov och avstyckning.

Sedan satte karusellen igång.

Myndighetsnämnden som behandlar bygglovsansökan sade ja till ett nytt hus på tomten.

Samhällsbyggnadsnämnden som hanterar avstyckningen sade däremot lite oväntat nej.

– Vi ville bevara den gamla kvartersindelningen och motsatte oss en avstyckning, förklarar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ronny Nielsen (M).

Beslutet har inget stöd i detaljplanen och tog heller inte hänsyn till att andra fastighetsägare kunnat stycka av.

– Vi ville se över detaljplanen och eventuellt ta fram en ny, förklarar Ronny Nielsen.

Mats Bergström överklagade beslutet. Överklagandet hamnade fel och blev liggande hos länsstyrelsen i nio månader innan den skickades till rätt instans; länsrätten.

När samhällsbyggnadsnämnden fick ärendet för yttrande från länsrätten, valde den styrande majoriteten att inte säga något alls.

– Då hade vi tänkt om. Eftersom bygglovet var beviljat skulle det ju hur som helst ändå byggas på tomten och därmed var det meningslöst för oss att streta emot, konstaterar Ronny Nielsen, som fortfarande är lite besviken över att man inte hann ändra reglerna för kvarteret innan bygglovet beviljades.

Annons

För ett par veckor sedan slog länsrätten fast att avstyckningen är i sin ordning.

Trots det kunde Mats Bergström inte börja bygga.

Under tiden hade nämligen grannarna överklagat bygglovet. De sköt främst in sig på att ingen annan fastighet i kvarteret styckats av och bebyggts med ytterligare hus. Häromdagen slog länsrätten fast, efter att ha tittat på platsen, att det visserligen stämmer, men att man byggt hus på andra stora tomter i området och att Mats Bergström också måste ha den möjligheten.

– Det känns skönt att äntligen ha fått rätt, men det är inte lika roligt att bygga efter allt detta, säger Mats Bergström, som trots allt räknar med att gjuta bottenplattan i november.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons