Annons

Jubileum firades med njutning

Ystads Stående Teater höll i går lördag sin tionde sommarpremiär och många trogna besökare vallfärdade till Marsvinsholms slottspark.
Ystad • Publicerad 1 juli 2006
Veteraner som kommit till teatern i Marsvinsholm varje sommar i ett decennium. Närmast i bild till vänster sitter Lena Hansson från Villie, mitt över sitter Marianne Kiviksbon Lassesson-Ekberg och Sven Eric Hansson från Villie.
Veteraner som kommit till teatern i Marsvinsholm varje sommar i ett decennium. Närmast i bild till vänster sitter Lena Hansson från Villie, mitt över sitter Marianne Kiviksbon Lassesson-Ekberg och Sven Eric Hansson från Villie.Foto: 
I helgen var det premiär för Ystads Stående Teatersällskaps sommaruppsättning, Herr Puntila och hans dräng Matti, och tillika tioårs-jubileum för teatern. Ystadsparet Jenny och Fredrik Ekblad knep den mest romantiska picknickplatsen ett par timmar innan föreställningen började. bild: pernilla sjöström
I helgen var det premiär för Ystads Stående Teatersällskaps sommaruppsättning, Herr Puntila och hans dräng Matti, och tillika tioårs-jubileum för teatern. Ystadsparet Jenny och Fredrik Ekblad knep den mest romantiska picknickplatsen ett par timmar innan föreställningen började. bild: pernilla sjöströmFoto: 
"Jag är fyra år och har redan varit här två gånger" säger Liam Hansson. "Teater, bir och snaps, det är grejen" säger hans kompis Kenny Nilsson från Ystad.
"Jag är fyra år och har redan varit här två gånger" säger Liam Hansson. "Teater, bir och snaps, det är grejen" säger hans kompis Kenny Nilsson från Ystad.Foto: 
Två par som samsades gott i parkens berså: Ulf Ohlsson och Rita Brohlin från Ystad, och Lilian Nord och Krister Bergström från Skanör.
Två par som samsades gott i parkens berså: Ulf Ohlsson och Rita Brohlin från Ystad, och Lilian Nord och Krister Bergström från Skanör.Foto: 
Ystadsfrisören Göran Bergman dukar upp för Antikrundans Anne Lundberg och SVT:s faktachef Eva Landahl.
Ystadsfrisören Göran Bergman dukar upp för Antikrundans Anne Lundberg och SVT:s faktachef Eva Landahl.Foto: 
Benny Andersson från Malmö med hunden Kezzy. "Min granne är en av skådisarna, så jag har höga förväntningar."
Benny Andersson från Malmö med hunden Kezzy. "Min granne är en av skådisarna, så jag har höga förväntningar."Foto: 

Utomhusteater. Smaka på det. Då kommer man i god tid. Då är det picknick.

Bara ett 50-tal meter bakom scenen har Fredrik och Jenny Ekblad hittat den.Den mest idylliska picknickplatsen i parken. Maten i korgen visade sig dock inte vara den mest lämpade.

Annons

– Grillspett var ju krångligt att äta med plastbestick, säger Fredrik Ekblad och tittar på baguetten de tog med som reservskaffning.

Det är tredje året i rad som han och hans fru är på premiären i Marsvinsholm.

– På så vis slipper man ju höra alla andra prata om hur man måste gå och se föreställningen. Dessutom är det en speciell stämning på premiären, när skådespelarna har nerverna på spänn, säger han.

Ett stort sällskap, tio-tolv personer, har slagit sig ner vid ett av de röda borden på gräset. De sjunger "Ja, må den leva" om sommarteatern i Marsvinsholm.

– Vi har faktiskt varit här i alla år. Det är fantastiskt att komma samman med vännerna så här i sommaren, säger Ystadsbon Anders Westerlind som erkänner att sällskapet har bekanta som spelar i ensemblen.

I skuggan under ett träd sitter Benny Andersson från Malmö med hunden Kezzy, fem månader, i knäet. Familjen är inne och tittar på utställningen i kaféet.

– Det är första gången för mig här, men förväntningarna är höga. Teater brukar bli kul när det är på det här folknära planet. Man behöver inte vara intellektuell eller teaterfreak för att tycka att det här är kul, säger han.

På några filtar har ett sällskap dukat upp en äkta medelhavsbuffé. Ystadsfrisörerna Emilio och Göran Bergman tar oss igenom menyn: serranoskinka, spansk potissallad, mozzarella och tomatsallad, italiensk salami, kryddade spanska korvar, revbenspjäll, med mera, och vin, naturligtvis.

Solen värmer och den svaga brisen svalkar. Snart är det dags att gå till sin plats. Snart äntrar herr Puntila och hans dräng Matti scenen.

Fredrik Sjöstrand

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons