Jubileum firades med njutning
Utomhusteater. Smaka på det. Då kommer man i god tid. Då är det picknick.
Bara ett 50-tal meter bakom scenen har Fredrik och Jenny Ekblad hittat den.Den mest idylliska picknickplatsen i parken. Maten i korgen visade sig dock inte vara den mest lämpade.
– Grillspett var ju krångligt att äta med plastbestick, säger Fredrik Ekblad och tittar på baguetten de tog med som reservskaffning.
Det är tredje året i rad som han och hans fru är på premiären i Marsvinsholm.
– På så vis slipper man ju höra alla andra prata om hur man måste gå och se föreställningen. Dessutom är det en speciell stämning på premiären, när skådespelarna har nerverna på spänn, säger han.
Ett stort sällskap, tio-tolv personer, har slagit sig ner vid ett av de röda borden på gräset. De sjunger "Ja, må den leva" om sommarteatern i Marsvinsholm.
– Vi har faktiskt varit här i alla år. Det är fantastiskt att komma samman med vännerna så här i sommaren, säger Ystadsbon Anders Westerlind som erkänner att sällskapet har bekanta som spelar i ensemblen.
I skuggan under ett träd sitter Benny Andersson från Malmö med hunden Kezzy, fem månader, i knäet. Familjen är inne och tittar på utställningen i kaféet.
– Det är första gången för mig här, men förväntningarna är höga. Teater brukar bli kul när det är på det här folknära planet. Man behöver inte vara intellektuell eller teaterfreak för att tycka att det här är kul, säger han.
På några filtar har ett sällskap dukat upp en äkta medelhavsbuffé. Ystadsfrisörerna Emilio och Göran Bergman tar oss igenom menyn: serranoskinka, spansk potissallad, mozzarella och tomatsallad, italiensk salami, kryddade spanska korvar, revbenspjäll, med mera, och vin, naturligtvis.
Solen värmer och den svaga brisen svalkar. Snart är det dags att gå till sin plats. Snart äntrar herr Puntila och hans dräng Matti scenen.
Fredrik Sjöstrand