Annons

Kafferosteriet bygger ut

Kafferosteriet på Österlen bygger ut. I sommar öppnar ett glassmakeri och en trägårdsbutik i ett nybygge.– Vi har ambitionen att utveckla det varje år. säger Peter Ljungquist, ansvarig för verksamheten på bolaget som äger fastigheten.
Örum • Publicerad 27 april 2017
Arbetet med att bygga trädgårdsbutiken och glassmakeriet är i full gång. ”Om vädret tillåter är vi klara i mitten eller slutat på nästa vecka”, säger Daniel Domalewski på ADK bygg i Kivik som uppför byggnaden runt muren. Trädgårdsbutiken byggs samman med Foto: Per Nilsson
Arbetet med att bygga trädgårdsbutiken och glassmakeriet är i full gång. ”Om vädret tillåter är vi klara i mitten eller slutat på nästa vecka”, säger Daniel Domalewski på ADK bygg i Kivik som uppför byggnaden runt muren. Trädgårdsbutiken byggs samman med Foto: Per Nilsson

Kafferosteriet huserar i Hörups gamla skola ute på slätten på Österlen med Örums nygård som granne. Här finns i dag ett hotell med konferenslokaler i den gamla skolbyggnaden och gymnastiksalen och ett kafé med pizzeria i det som var lärarbostad.

På tomten pågår bygget av ett nästan 230 kvadratmeter stort hus med en befintlig mur som skiljeväg. Utanför muren ska trädgårdsbutiken Blå spaden öppna i mitten av juni.

Annons

Handdrejade krukor från Whichford pottery, exklusiva arbetskläder och japanska trädgårdsverktyg ska finnas i sortimentet. Peter Ljungquist ska driva Blå spaden tillsammans med sin sambo Elin Falkman.

– Vi ska inte ha produkter som redan finns i området. Det finns många bra ställen här redan i dag så vi ska försöka hitta vår egen nisch. Det är i väldigt liten skala, säger han.

Den första leveransen av doftpelagoner har redan anlänt från en engelsk plantskola och finns i det befintliga växthuset som ska kopplas samma med nybygget.

– Vi hittade en plantskola i England som hade världens största kollektion av pelagoner, mer än 2 000 sorter, säger Peter Ljungquist.

På andra sidan muren ska glassmakeriet med glasstillverkning och försäljning flytta in när bygget är klart. Förutom glass ska det också tillverkas egna våfflor, glasstrutar. Verksamheten öppnar den 1 juli i år och ska drivas av Frida Lindholm, som tidigare drev Glassmakeriet i Ystad med framgång.

– Vi tog kontakt med henne i höstas, säger Peter Ljungquist.

Tillverkningen blir under det i glasskretsar klassiska namnet Frusen glädje. Det startades i USA 1980 av Richard E Smith och växte snabbt på den amerikanska marknaden. Han sålde det vidare till större livsmedelsföretag, men så småningom försvann det skandinaviskt klingande märket.

– Vi upptäckte att ingen använde det och att registreringen upphört. Nu återuppstår Frusen glädje här ute på Österlen, säger Peter Ljungquist.

– Vi kommer att använda trädgården och orangeriet för glassgästerna. Nästa år ska vi servera i kaféet.

Då har Söderberg & Sara lämnat som hyresgäster på Kafferosteriet för att koncentrera sig på sin övriga verksamhet. I stället ska grupp där Nina Christensson ingår ta över. Hon äger i dag Malmökrogarna Smak, i konsthallen, och Bastard.

Annons

– Hon ska utveckla kaféet. Vi ska behålla pizzorna, men utveckla verksamheten. Då krävs en restaurangmänniska, säger Peter Ljungquist.

Söderberg & Sara finns kvar med sitt koncept hela den här säsongen.

– Söderberg & Sara har gjort ett bra jobb här. Vi är jätteglada för det, säger Peter Ljungquist.

Skolan byggdes om till hotell- och konferensanläggning för 15 år sedan och blev efter några år Mötesplats Österlen. Peter Ljungquist kom in i bilden 2010 med det nuvarande ägarbolaget, Kafferosteriet på Österlen AB. Året efter byggdes kaféet i den då tomma lärarbostaden.

Hotell, kafé och pizzeria. I sommar utökas verksamheten på Kafferosteriet på Österlen med en trädgårdsbutik och glasstillverkning. Foto: Per Nilsson
Hotell, kafé och pizzeria. I sommar utökas verksamheten på Kafferosteriet på Österlen med en trädgårdsbutik och glasstillverkning. Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Foto: Per Nilsson
Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons