Annons

Kjell ger möblerna ett skönhetslyft

Hos Kjell Hansson får gamla möbler nytt liv. Han är tapetseraren som tror på det goda ryktet snarare än trender och reklam.
Ystad • Publicerad 24 januari 2006
I 30 år använde Kjell Hansson hammaren till att knacka ner gatsten. Samma verktyg är nu till stor hjälp när han ska klä om gamla möbler i verkstaden i Stora Herrestad. Bild: Jan-Olle Persson
I 30 år använde Kjell Hansson hammaren till att knacka ner gatsten. Samma verktyg är nu till stor hjälp när han ska klä om gamla möbler i verkstaden i Stora Herrestad. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

I Tapetserargården strax utanför Stora Herrestad sprakar kaminen trivsamt och katten Selma ligger och spinner slött i en fåtölj. Doften av nybryggt kaffe sprider sig från köket.

– Vi försöker ha det så mysigt som möjligt här ute på landet, säger Marika Toth-Hansson medan hon dukar fram nybakta scones.

Annons

Dörren från köket leder direkt ut i Kjell Hanssons verkstad.

Halva lokalen är fylld med loppissaker, eller kuriosa som Kjell föredrar att kalla grejorna. Resten av ytan tas upp av möbler.

Loppisverksamheten omsätter inga större summor men lockar kunder till verkstaden. I bästa fall kommer de på att de har någon gammal möbel där hemma som behöver kläs om. Kjell Hansson blev möbeltapetserare efter att ryggen började krångla efter 30 år som stensättare. Omställningen gick via en tvåårig utbildning iYstad och klarades av utan att några större sorgetårar fälldes.

– Det gick bra. Jag var trött på att ligga ute på vintern när det var kallt, berättar han.

När han var ung jobbade han på en möbelfirma i Malmö och när det blev dags att byta karriär väcktes minnet av den tiden.

– Det har väl legat latent att det är intressant med möbler, säger han.

Att hans fru, Marika, hade samma intresse påverkade också.

Kjell Hansson klär dels om och sätter ny stoppning i möbler som kunder vill ha vidgjorda. Men om det är dåligt med beställningar köper han in fåtöljer och stolar på auktion som han gör vid och säljer i butiken.

Bäst trivs han när han får in riktigt gamla soffor som behöver en rejäl översyn.

– Och när man fått det färdigt och folk skickar kort när de har möblerat och visar, så här fint blev det. Kundkretsen sträcker sig från Stockholm till Bornholm och marknadsföringen sköter sig själv.

Annons

– Det är djungeltelegrafen. Jag har provat att annonsera men det hjälper ingenting.

Inredningstrenden som sveper över landet i form av specialtidningar och tv-program gynnar inte nödvändigtvis en tapetserare i Stora Herrestad.

– I dag är det så avskalat. Det finns inga möbler i rummen, det ska vara så lite som möjligt. Det är inte som hos oss – dubbelt av allt, säger han och ler stort. Med den stora tillströmningen av turister och sommargäster är det under sommaren som det är mest kommers på Tapetserargården.

Resten av året är det ett lugnare flöde och då brukar makarna passa på och åka och hälsa på Marikas vinodlande släkt i Ungern. Det blir rätt många veckor varje år på det ungerska slättlandet, pusztan, och Kjell har lärt sig behärska språket hjälpligt.

Nu är han 65 år och tankarna på att trappa ner verksamheten smyger sig på. Men släppa det helt och hållet vill han inte. Tapetserargården kommer leva kvar ett bra tag till om Kjell Hansson själv får råda.

Martin Ekelund

0411-55 78 06

martin.ekelund@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons