Annons

Kläder plus kulturhus blev kanon

Pia Sixtenson driver butiken Sixson kläder & skor på Lilla Västergatan i Ystad sedan 1999. Tyngdpunkten ligger på barn och ungdomar. Och det är bara att konstatera faktum. Barnen blir större och större.
Ystad • Publicerad 9 januari 2006
Pia Sixtenson i butiken. Utbudet består av märkesplagg, tveksam kvalitet vill hon inte handla med. @08 Bildbyline:BILD: JAN-OLLE PERSSON
Pia Sixtenson i butiken. Utbudet består av märkesplagg, tveksam kvalitet vill hon inte handla med. @08 Bildbyline:BILD: JAN-OLLE PERSSONFoto: 

– I dag är det inte ovanligt med 14– 15-åringar som är två meter långa och har 45 i skonummer. Därmed säljer vi också vuxenstorlekar, berättar Pia Sixtensson.

I butiken hittar man uteslutande märkesplagg som Gant, Armani, DKNY och Timberland. Men det handlar inte bara om "märken", understryker Pia Sixtenson. – Det är oftast de större husen som har resurser att ta fram de bästa materialen, så är det bara. Jag ser också en tydlig tendens att kunderna hellre köper färre och bättre plagg, kläder som kan ärvas av yngre syskon. Folk accepterar inte köp- och släng längre. Det blir för dyrt, helt enkelt.

Annons

Pia Sixtenson bodde tidigare i Malmö. Hon jobbade på Handelsbanken och hann med några år som personalrekryterare innan flyttlasset gick österut.

– Jag och min make letade hus både i Ystad och på Österlen i två år. Sedan slog vi till och köpte Karl XII-huset. En fantastisk fastighet. Den äldsta delen är från 1580-talet, säger Pia Sixtensson. – Att gå från bankjobb och rekrytering till klädbutik var ett tvärt kast. Men jag hade funderat och planerat länge och visste precis vad jag gjorde.

Pia Sixtenson är glad över att hon tog steget och satsade på eget företag.

– Vi trivs med att bo och verka i Ystad, försäkrar hon.

Vägg i vägg med Sixson kläder ligger Sixtenson vin, som drivs av maken Ola med inriktning på utbildning och vinprovning.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

Pia Sixtenson

Yrke: Butiksägare.

Annons

Ålder: 38 år.

Bor: Karl XII-huset i Ystad.

Familj: Maken Ola Sixtenson, 37 år, samt sönerna Arthur, 8 år och Rutger, 2 år.

Fritidsintressen: Tennis och promenader.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons