Annons

Klart för privat gymnasium

Till hösten slår en ny gymnasie-skola upp portarna i Ystad. Skolverket har gett det fristående John Bauergymnasiet tillstånd att etablera sig i kommunen.
Ystad • Publicerad 8 november 2002

Den fristående gymnasieskolan kommer att erbjuda tre utbildningar inom IT, media och handel. Nu letar skolan lämpliga lokaler samtidigt som man börjar rekrytera elever och sex lärare som ska hålla i verksamheten. - Vår ambition är först och främst 75 elever på tre klasser. Lokaler kommer det som det ser ut nu att bli på regementsområdet, säger SAL Nilsson rektor för både John Bauergymnasiet i Malmö och den nya skolan i Ystad. Reaktionerna från Sydskånska gymnasiet kring den nya fristående gymnasieskolan är inte speciellt positiva. - Vi vidhåller den situation som vi beskrev i vårt yttrande till Skolverket, säger Bengt Svensson biträdande chef på Sydskånska gymnasiet. Gymnasieförbundet ansåg i sitt yttrande att konsekvenserna av en etablering av John Bauergymnasiet kan bli att man tvingas lägga ner sina el- och medieprogram och dessutom halvera antalet platser på handelsprogrammet. Man ser även att verksamheten kan bli dyrare för ägarkommunerna. - Konkurrensen är vi inte rädda för men det blir kanske en överetablering av den här typen av utbildningar, säger Bengt Svensson. Thomas Winqvist, rektor för rektorsområde 2 och ansvarig för medieprogrammet, anser att den stora frågan är vilka elever som kommer att söka sig till John Bauergymnasiet. - Är det de som kommer in hos oss eller är det någon av dem som inte söker sig hit? Frågan är om det finns underlag för 90-100 elever på medieprogrammet per år, säger Thomas Winqvist. Ansvarig för Handels- och administrationsprogrammet och rektor för rektorsområde 3 Stefan Bergström, tror att Sydskånska gymnasiet är väl rustat för den nya situationen. - Jag tror inte att vi är så rädda för konkurrensen. På handelsprogrammet kommer vi att ha nya lokaler i vår och vi har en väl inkörd organisation, säger Stefan Bergström. Om John Bauergymnasiet tar elever som annars hade sökt motsvarande utbildningar på Sydskånska gymnasiet får det konsekvenser för gymnasiets verksamhet redan till hösten. - Då måste vi anpassa vår organisation så snabbt det går, säger Bengt Svensson. Enligt Svensson är det svårt att på kort tid anpassa lokalerna för att spara pengar och inte heller på personalsidan går det att anpassa kostymen snabbt. Än så länge finns det ingen klar strategi för hur man ska agera. - Vi får visa att våra utbildningar är bra när vi är ute och informerar. Sedan får vi ha en beredskap för att vi kan komma att förlora några elever, säger Bengt Svensson. John Bauergymnasiets rektor SAL Nilsson anser inte att konkurrensen om eleverna blir så stor. - Våra program är specialutformade yrkesförberedande program. Jag ser dem snarare som ett komplement till Sydskånska gymnasiets. Den konkurrens som eventuellt uppstår är enbart vitaliserande, säger SAL Nilsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons