Annons

Klimatfrågor ges mer plats

Backaskolan ska vara med i ett pilotprojekt för att bättre integrera klimatfrågor och hållbarutveckling i undervisningen. Projektet handlar om att lärare ska utvecklas i sin kunskapsförmedling av ämnet. Det internetbaserade läromedlet ska introduceras på skolan i höst.
Ystad • Publicerad 26 mars 2014
Niklas Olsson, Åsa Nilsson och Lena Gunnarsson är lärare i NO-ämnen på Backaskolan. De har anmält sig för att vara med i Energifallet och tycker att projektet är ett bra sätt att utveckla undervisningen om miljöfrågor på skolan.
Niklas Olsson, Åsa Nilsson och Lena Gunnarsson är lärare i NO-ämnen på Backaskolan. De har anmält sig för att vara med i Energifallet och tycker att projektet är ett bra sätt att utveckla undervisningen om miljöfrågor på skolan.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Tre lärare på Backaskolan har anmält sig till Energifallet. Projektet är utvecklat av Naturskyddsförening.

– Miljöfrågan är ett så stort ämne, det är svårt att greppa, men i och med det här projektet får vi färdigutvecklade pedagogiska övningar som belyser ämnet väl, säger Åsa Nilsson som är en av lärarna som är med i projektet.

Annons

I vår kommer de lärare som är anmälda till projektet att delta i inspirationsträffar med Naturskyddsföreningen om hur läromedlet kan användas.

Läromedlet består av filmer, bildspel och ett digitalt bokverktyg. Alla elever på Backaskolan har varsin dator, så projektet är lätt att integrera i den allmänna undervisningen säger Niklas Olsson som är NO-lärare på Backaskolan.

– Vi vill inspirera eleverna och lära dem hur de ska kunna vara miljömedvetna i vardagen.

Inspiration

Att få handledning utifrån ger inspiration säger Åsa Nilsson och läraren Lena Gunnarsson instämmer.

– Att kommunen faktiskt intresserar sig för att arbeta med skolorna så här övergripande är jättekul, säger Lena Gunnarsson om Energifallet.

Eva Hansson som är energi- och klimatrådgivare i Tomelilla och Ystads kommuner berättar att Energifallets läromedel är anpassat efter läroplanen för att bättre kunna integreras i skolans undervisning.

Hållbarhet

I höstas skickade Naturskyddsföreningen ut en enkät till skoltjänstemän i landet om utbildning i hållbarutveckling.

– De flesta tyckte att ämnet var väl utvecklat i läroplanen men att det inte fanns tillräckligt bra samlade insatser för att lyfta upp hållbarutveckling i undervisningen, säger Erik Lensell som är projektledare för Energifallet Skåne.

Annons

I höstas gick en intresseanmälan ut till alla skolor i Tomelilla och Ystad. Anmälningstiden går ut på fredag.

Energifallet i Skåne genomförs med ekonomiskt stöd av Region Skånes Miljövårdsfond. Klasser kommer så småningom att delta i Skånes innovationsfestival Innocarniva 2014 i november.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons