Klimatsmart meny varje tisdag
Fem tisdagar under hösten serverar man klimatsmart mat på skolrestaurangerna i Ystad.
På detta sätt vill man bidra till en minskning av koldioxidutsläppen.
På Östra skolan äter förskoleklassen lunch med sina fröknar. I dag serveras miljömärkt fisk med hemlagad potatismos och grönsaksbuffé.
– Det var jättegott, säger Enya Doyle, 5 år och Nuredin Xhemajli, 6 år.
Projektet har förgåtts av en halvdags utbildning för all skolpersonal. Man har även involverat skolornas rektorer för att få in miljötänkande i barnens undervisning. På väggen i Östra skolans matsal hänger en plansch som visar de olika säsongernas grönsaker. Nu på hösten är det till exempel kål, linser och rotfrukter som gäller.
– Barnen är inte svårflörtade, de gillar verkligen maten och de säsongsanpassade grönsakerna, säger Lotta Wallin.
Råvarutransporterna till skolan är också något man försöker tänka på. I möjligaste mån försöker kommunen hålla det nere till två lastbilar som kommer två gånger i veckan.
Ett annat led i att tänka klimatsmart är att man anpassar hur mycket mat som lagas.
– Vi försöker laga mat efter hur mycket barnen äter. Samtidigt uppmanar vi dem att inte slänga något, säger Östra skolans kock Rebecka Petersson. Mycket riktigt är också de flesta tallrikarna som barnen kommer med barskrapade.
Den mat som ändå slängs sorterar man. Det organiska avfallet gör man biogas av. Gas som man sedan kan köra bil på.