Annons

Klimatsmart meny varje tisdag

"Kan man köra bil på ett bananskal? Ja, i Ystad kan man." Det säger Lotta Wallin, initiativtagare till klimatsmart mat i Ystads skolrestauranger.
Ystad • Publicerad 24 november 2009
Matilda Pettersson, 5 år lämnar in sin barskrapade tallrik till kökspersonalen.
Matilda Pettersson, 5 år lämnar in sin barskrapade tallrik till kökspersonalen.Foto: 
Nuredin Xhemajli, 6 år och Enya Doyle, 5 år går i förskoleklassen på Östra skolan. Bilder: Sprisse Nilsson
Nuredin Xhemajli, 6 år och Enya Doyle, 5 år går i förskoleklassen på Östra skolan. Bilder: Sprisse NilssonFoto: 
Sandra Larsson, 6 år tycker om broccoli.
Sandra Larsson, 6 år tycker om broccoli.Foto: 

Fem tisdagar under hösten serverar man klimatsmart mat på skolrestaurangerna i Ystad.

På detta sätt vill man bidra till en minskning av koldioxidutsläppen.

Annons

På Östra skolan äter förskoleklassen lunch med sina fröknar. I dag serveras miljömärkt fisk med hemlagad potatismos och grönsaksbuffé.

– Det var jättegott, säger Enya Doyle, 5 år och Nuredin Xhemajli, 6 år.

Projektet har förgåtts av en halvdags utbildning för all skolpersonal. Man har även involverat skolornas rektorer för att få in miljötänkande i barnens undervisning. På väggen i Östra skolans matsal hänger en plansch som visar de olika säsongernas grönsaker. Nu på hösten är det till exempel kål, linser och rotfrukter som gäller.

– Barnen är inte svårflörtade, de gillar verkligen maten och de säsongsanpassade grönsakerna, säger Lotta Wallin.

Råvarutransporterna till skolan är också något man försöker tänka på. I möjligaste mån försöker kommunen hålla det nere till två lastbilar som kommer två gånger i veckan.

Ett annat led i att tänka klimatsmart är att man anpassar hur mycket mat som lagas.

– Vi försöker laga mat efter hur mycket barnen äter. Samtidigt uppmanar vi dem att inte slänga något, säger Östra skolans kock Rebecka Petersson. Mycket riktigt är också de flesta tallrikarna som barnen kommer med barskrapade.

Den mat som ändå slängs sorterar man. Det organiska avfallet gör man biogas av. Gas som man sedan kan köra bil på.

Oskar Forsberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons