Klostret uppmärksammar medeltidens julfirande
- Man lär ha haft skinka även på 1500-talet, säger Ingela Bergils, antikvarie på Klostret.
På det framdukade bordet i Klostret står ett fat med saltat kött tillsammans med bröd och ölstånka. Maten stod framme hela helgen.
Ingela Bergils berättar att det finns väldigt lite dokumenterat om hur bondelivet på medeltiden firade jul. Då som nu höll man på med julförberedelser, men en del av traditionerna har ändrats genom åren.
- Julefriden började den 21 december och skulle vara hela juletiden. Man fick inte göra något olagligt då som att kriga eller bråka med varandra. Juldagen var årets första dag, säger Ingela Bergils.
På golvet låg halm, dels för värmens skull dels för att gäster skulle kunna sova över. Halmen användes också till att göra saker av.
Även julstöket på Klostret den 30 november går i medeltidens tecken med riddarsällskapet Skånska Björnen och hantverkare.
Julutställningen öppnar i morgon söndag och pågår till och med den 11 januari nästa år.