Annons

Kommunen låter kyrkklockan slå dygnet om

Mariakyrkan kommer att fortsätta att slå sina klockslag, dygnet runt. Åtminstone tills vidare.Miljöförvaltningen kommer inte att stoppa Sankta Maria kyrkas nattliga timslag efter att Hotell Sekelgården klagat å sina gästers vägnar.
Ystad • Publicerad 9 februari 2002

Detta trots att Miljö-överdomstolen har beslutat att klockklanger kan vara skadliga för hälsan. Miljöförvaltningen hänvisar nämligen till samma dom, och understryker att det där handlar om en permanent boende person som har klagat. - Vi kommer inte att göra något i det här ärendet, det kommer att avslås. Vi anser att hotellgästerna bor för kortvarigt på hotellet för att vi ska göra några åtgärder. Och där kommer vi att hänvisa till den aktuella domen, säger miljöinspektör Ulf Olsson. YA har tidigare berättat om tvisten där en hallänning ansett att hans sömn störts av nattliga klockslag från en kyrka. Miljödomstolens dom i januari slog fast att ljudet från kyrkklockor inte får bli högre än 35 decibel i närliggande bostäders sovrum. Men då handlar det alltså om permanent bofasta. På kommunens miljöförvaltning ska man den 28 februari diskutera hur eventuella framtida klagomål ska bemötas. - Jag kommer att informera nämnden om domutslaget från Halland och vid nästa nämndmöte får vi prata om hur vi ska hantera det här ärendet. Rätt som det är så är det kanske någon permanent boende som klagar, och det är ju alltid bra att ha framförhållning, säger Ulf Olsson. Han säger också att kommunen kommer att diskutera med kyrkoförsamlingen om att möjligtvis dämpa klockljudet om nätterna. Direktör Peter Schönström på Sekelgården, som länge velat tysta Mariakyrkans nattliga timslag, säger att han är färdig med historien. - Eftersom domen är som den är kan inte jag hävda att en turist drabbas hälsomässigt efter en nattsömn. Men ur turistsynpunkt kan jag ju tycka att det inte är lämpligt att gäster störs under natten. Jag kommer dock inte att gå vidare med det här ärendet. - Det har redan rört upp för många stormar i vattenglaset. Men det är väl bara en tidsfråga innan en nyinflyttad person kommer och överklagar det här. Precis som hände i Halmstad.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons