Annons

Kommunstyrelsen gillade inteförbud mot utländskt kött

Hett ämne hann svalna när en motion om galna ko-sjukan kom upp i kommunstyrelsen mer än ett år efter att den skrivits. I början av 2001 gick debattvågorna höga när galna ko sjukan debatterades i media, i kommunens förvaltningar och vid köksborden.
Ystad • Publicerad 5 mars 2002

Med den bakgrunden skrev Anne-Marie de Geer (spi) en motion till kommunfullmäktige där hon föreslog att alla utländska köttprodukter skulle totalförbjudas på kommunens skolor och daghem. - Det strider mot EU:s konkurrenslagstiftning, säger Thomas Lantz (m), kommunstyrelsens ordförande som med sin röst bidrog till att avslå motionen. Men trots att det skulle varit omöjligt, både enligt EU och lagen om offentlig upphandling, att genomföra det förslag som stod i motionen, uppstod en debatt när kommunstyrelsen tog upp den för beredning. Oppositionsråd Kent Mårtensson (s) menar att det finns ett principiellt värde i förslaget och att en förklaring till kommunstyrelsens kyliga mottagande var att den legat vilande så länge. - Jag är inte säker på att du, Thomas Lantz, hade reagerat på samma sätt om den här motionen hade tagits upp för ett år sedan, säger Kent Mårtensson (s), oppositionsråd. Men kommunstyrelsen valde att inte ge några eftergifter och nu förs motionen vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons