Annons

Kostnaden ökar för socialbidragen i Ystad

Efter en längre tid av nedgång har kostnaden för socialbidrag börjat öka i Ystad. En tuffare bedömning från Försäkringskassan står för en del av ökningen.
Ystad • Publicerad 15 november 2008

– Det är fler som vänder sig till oss. Många är ungdomar och vi har också fått fler som inte längre får ersättning från Försäkringskassan, säger Siv Lindell Malmer, enhetschef för arbete och försörjningsenheten i Ystads kommun.

Den sista oktober hade kommunen betalt ut drygt 7 miljoner kronor i socialbidrag, mot 6,9 miljoner vid samma tid i fjor. Det visar siffror från Ystads socialförvaltning.

Annons

Siv Lindell Malmer berättar att förvaltningen märkt en ökning av antalet personer som helt plötsligt står utan inkomst när sjukersättningen inte förlängts eller sjukpenningen upphör. En del av Försäkringskassans beslut har socialförvaltningen ställt sig undrande inför men kan inte göra något åt det.

– Vi har ingen formell behörighet att göra den bedömningen, det är deras regelverk. Vi har bara funderingar om hur det ska gå. Vi råder människor att överklaga beslutet och många som kommer hit har redan gjort det.

Kommunens totala kostnad för socialbidrag tror hon kommer att bli högre än fjorårets 8,1 miljoner.

– Min gissning är att de månader som är kvar ligger något högre än i fjol, men det blir inget katastrofalt år. En liten ökning kommer kanske i början av nästa år.

Carina Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons