Annons

Kraftig ökning av priserna för bostadsrätter i Ystad

Snittpriset för en HSB-lägenhet i Ystad har ökat med nästan 200 procent sedan 1999. Efterfrågan är enorm och insatserna blir därefter. Under 2001 betalades i genomsnitt 98 148 kronor, jämfört med 65 309 kronor i förrfjor.
Ystad • Publicerad 22 februari 2002

Under 1999 låg genomsnittskostnaden på 37 428 kronor. - Jag tyckte att det var ett kraftigt hopp från 1999 till 2000. Nu ser vi ytterligare en radikal höjning, betydligt större än jag trodde, säger Jan Ekblad, VD på HSB Ystad. Antalet överlåtelser steg från 155 under 2000 till 185 under 2001. Det motsvarar en ökning på drygt 20 procent. - Många vill sälja sin lägenhet när de tror att de får bra betalt. Innehavare som stått i valet och kvalet några år passar på nu. Prisnivån påverkas av att det är svårt att hitta lägenheter i Ystad, oavsett upplåtelseform. - Bristen gäller såväl hyresrätter som bostadsrätter, konstaterar Jan Ekblad. HSB Ystad omfattar 1300 lägenheter, fördelade på 26 föreningar. Ytterligare ett 100-tal lägenheter finns i externa bostadsrättsföreningar där HSB sköter den administrativa förvaltningen. - Vi noterar en något större procentuell prishöjning i de hus som inte ligger så centralt, exempelvis vid Malmövägen. Det ser jag också som en indikation på att här verkligen finns en allvarlig bostadsbrist, säger Jan Ekblad. Prishöjningen på befintliga lägenheter bidrar till ökat intresse för nyproduktion, menar han. I Ystad står 200-300 personer i kö. Och planerna på 32 nya lägenheter i kvarteret Elverket har "dammats av". - Nya priser ska tas in från entreprenörerna. Sen får vi se var vi hamnar. Jag vill ner på en produktionskostnad som ligger under 15 000 kronor per kvadratmeter. HSB håller även på ta fram enplans markbostäder. Treor och fyror med en boyta på 80-105 kvadratmeter. - Många som bor i villa söker just den hustypen, likadant med barnfamiljer. Vi har berört möjligheten att bygga i den västra stadsdelen. Men än så länge har vi inget markområde, säger Jan Ekblad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons