Annons

Kriminella tömmer klädcontainrarna

Tonvis med skänkta kläder har i år stulits ur containrar och skeppats ut från Ystad till Polen.
Ystad • Publicerad 9 december 2011
Foto: JONAS EKSTRÃMER

Brottsligheten är organiserad. Bortfallet motsvarar tiotals miljoner kronor.

-Gärningsmännen brukar inte ta enstaka säckar, de tömmer för det mesta hela containern. Hanteringen är större än vi trodde, säger kriminalkommissarie Anders Carlsson.

Annons

Biståndsföreningen Humana drabbas hårt av framfarten. Stölderna eskalerade i fjor, för att anta jättelika proportioner under 2011. Humana har 1420 insamlingscontainrar i Sverige, Störst problem är det i sydöstra Skåne.

-Vi har lagfört ett tiotal personer i år. Samtliga är polska medborgare, säger Anders Carlsson.

Det vanliga scenariot är två män, på väg att lämna landet i en skåpbil, fullastad med kläder. Plaggen har skänkts av enskilda, men även företag som gallrat bort helt nya kläder, med prislapp och allt. Tanken är att gåvan ska hamna hos behövande i Afrika, efter omlastning i Baltikum, men den goda gärningen spolieras av tjuvar, som endast efterlämnar en uppbruten, tom container. Humanias ekonomiska bortfall beräknas på ett fast kilopris. När godset lämnat landet, via terminalen i Ystad, är det annan prissättning som gäller.

I Polen sorteras lasten. Lump för sig, märkesplagg för sig, och så vidare. Sedan säljs kläderna vidare.

-Om det funnits resurser kunde vi stoppat minst en transport om dagen, säger Anders Carlsson.

I torsdags greps två polacker i Svedala. De var på väg mot Ystad i en skåpbil, full med säckar från en klädcontainer.

Karin Ohlsson
Magnus Wegerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons