Annons

Kulturchefer kritiska – kulturen blir osynlig

Ystad • Publicerad 2 november 2006

Fyra kulturchefer i Ystad är kritiska till kommunens nya organisation.

Det som fått dem att ilskna till är att kultursektorn inte är representerad i ledningsgruppen.

Annons

– Ystad kommun trycker mycket på att kultur och turism är viktigt för kommunen och kommunens ekonomi. Då tycker vi att det är märkligt att ansvarig tjänsteman inte blir representerad i kommunens ledningsgrupp, säger Ylva Arnman, tillförordnad bibliotekschef.

Tillsammans med Thomas Millroth, museichef på konstmuseet, Håkan Nilsson, museichef på klostret och kultursekreterare Rita Berggren har hon skrivit det kritiska brevet till Kenth Jagerborn, tillförordnade kommundirektör.

Visserligen finns förvaltningschefen för den nya kultur- och utbildningsförvaltningen med i ledningsgruppen, men de fyra cheferna befarar att en förvaltningschef som ska basa både för utbildning, kultur och turism omöjligt kan hinna vara insatt i alla verksamheter. Nuvarande förvaltningschef Catharina Lindell blir biträdande förvaltningschef i kultur- och utbildningsförvaltningen med ansvar för kultur och turism. De fyra menar att den biträdande chefen med ansvar för kultur- och turismnämndens frågor borde sitta i ledningsgruppen.

– Det är konstigt att man vill marginalisera verksamheten, säger Ylva Arnman.

Kenth Jagerborn säger att han inte vill kommentera brevet.

– Jag har att följa kommunfullmäktiges beslut om ny organisation, säger han och tillägger att kultur- och utbildningsförvaltningen, där kulturen ingår, finns representerad i ledningsgruppen. På så vis förs kulturfrågorna fram.

Anna-Karin Johansson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons