Annons

Kulturpriset till mångsysslaren Werup

Estradören, poeten, musikern och författaren Jacques Werup får Ystad kommuns kulturpris för 2006.
Ystad • Publicerad 15 november 2006
Jacques Werup, 61, får Ystads kommun kulturpris 2006 för att han är "en brobyggare mellan olika kulturgenrer och publikgrupper". Kultur- och fritidsnämnden nominerade i år pristagaren själv. arkivbild: bass nilsson
Jacques Werup, 61, får Ystads kommun kulturpris 2006 för att han är "en brobyggare mellan olika kulturgenrer och publikgrupper". Kultur- och fritidsnämnden nominerade i år pristagaren själv. arkivbild: bass nilssonFoto: 

Efter tre timmars överläggning kunde kultur- och fritidsnämnden på onsdagskvällen enas om vem som ska få kommunens kulturpris.

Enligt motiveringen får Ystadsbon Jacques Werup äran och de 25ooo kronorna för att han i sin kulturgärning "är en brobyggare mellan olika kulturgenrer och publikgrupper. Som Ystadsbor har vi stor glädje av Jacques Werups mångsidiga artisteri och av att han flitigt framträder på våra olika scener med sina målande skildringar av tillvaron här."

Annons

I år valde kultur- och fritidsnämnden därmed att helt bortse från de tretton nomineringar som allmänheten skickat in och i stället själva nominera kulturpristagaren som de senare utsåg.

– Det har nämnden möjlighet att göra och så har skett flera gånger tidigare, säger Benny Persson (s), avgående ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Man ska inte tolka detta som att de kandidater som allmänheten nominerat inte var tillräckligt värdiga. Snarare var det så att vi hade vi en häftig diskussion där ett antal ledamöter hade olika uppfattningar om vem som skulle få priset. Så är det varje år, men när vi skiljs åt brukar vi vara ganska överens.

Är det då lönt att skicka in en nominering inför nästa års kulturpris?

– Absolut, vi vill ha in så många nomineringar som möjligt, säger Benny Persson.

I går blev det också klart att det nyinstiftade kulturstipendiet på 5000 kronor går till den ideella föreningen GMP Talents medlemmar. Föreningen utvecklar sin passion för sång och musik genom studioinspelningar, sångcoaching och konserter.

YA har förgäves sökt årets kulturpristagareJacques Werup för en kommentar.

Kulturpriset och kulturstipendiet kommer att delas ut vid årets sista kommunfullmäktige den 21 december.

Ystads kommuns kulturpris har delats ut sedan 1965.

Fredrik Sjöstrand

Annons

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons