Annons

Kunglig takhöjd nära stranden

När regementet lades ner i slutet av nittiotalet fanns många idéer om hur man skulle utnyttja området. När beslut om framtiden togs gick det snabbt. Bostäder började byggas. Planer smiddes och företagen var snabba med att etablera sig.
Ystad • Publicerad 22 november 2009
"Den här är verkligen Ystad" säger Clas Kempe om kopian av Oscar Mathiessens tavla "Dragonerna rida till bad".
"Den här är verkligen Ystad" säger Clas Kempe om kopian av Oscar Mathiessens tavla "Dragonerna rida till bad".Foto: 
Clas Kempe trivs i sin stora ljusa tvåa på regementsområdet.
Clas Kempe trivs i sin stora ljusa tvåa på regementsområdet.Foto: 
"Jag fick vara med och välja köksluckor och kakel till köket under bygget" berättar Clas Kempe
"Jag fick vara med och välja köksluckor och kakel till köket under bygget" berättar Clas KempeFoto: 
Stora pampiga fönster med gotiska bågar vittnar om husets tidigare verksamhet.
Stora pampiga fönster med gotiska bågar vittnar om husets tidigare verksamhet.Foto: 
"Uteplatsen var en stor anledning till att jag flyttade hit", säger Clas Kempe.
"Uteplatsen var en stor anledning till att jag flyttade hit", säger Clas Kempe.Foto: 

– Det var nog tur att det gick så fort annars hade det kanske förfallit. Politikerna tänkte verkligen till, säger Clas Kempe, som bor på regementsområdet.

Takhöjden i Clas Kempes tvåa är enorm. De gamla höga fönsterna med sitt typiska spröjs och gotiska bågar är bevarade och intakta. Lägenheten skvallrar, trots alla moderniteter, om en tid som flytt.

Annons

På en av väggarna hänger jättetavlan "Dragonerna rida till bad", män på hästar på stranden. Den bidrar också till känslan av det förflutna och påminner om husets historia.

– Den där är verkligen Ystad, säger Clas Kempe och pekar på tavlan. Clas Kempe arbetar som fiskeriinspektör i Simrishamn och sätter stort värde på att bo nära havet. Det var en av anledningarna till att han från början fick upp ögonen för regementsområdets lägenheter.

Han bodde i början av 2000-talet i en kompis fastighet i östra Ystad. Kompisen sålde sitt hus med fyra lägenheter och Clas Kempe började så smått se sig om efter ett nytt boende.

– Jag satt på nätet och kollade på lägenheter när jag fick syn på en annons och tänkte "fan, hela regementet är ju till salu". Jag ringde mäklaren och frågade vad som fanns kvar, minns Clas Kempe.

Han hade först en tanke om att försöka få tag i en lägenhet på andra våningen med stor balkong men kom snart på andra tankar.

– Ritningarna var ju klara och där kunde man se att den här och två andra lägenheter i markplan skulle få väldigt stora uteplatser och det kändes bättre än balkong. Så jag tingade denna, berättar han och slår ut med armarna. Trots att lägenheten ligger på markplan så kan man nästan skymta havet mellan träden från uteplatsens söderläge. På grönområdet mellan huset och Österleden har bostadsrättföreningen anlagt stora stenlagda grillplatser. Trots höstvädret är det lätt att föreställa sig vilken oas det är på sommaren.

– Här är perfekt att ordna grillkvällar, säger Clas Kempe.

Eftersom bygget var i full gång när Clas Kempe bestämde sig så fick han vara med i valet av inredningsdetaljer.

– Golvet minns jag inte riktigt hur det var men köksluckorna och kaklet har jag valt. Jag fick också välja färg på tapeterna.

Inflyttningen på regementsområdet blev tyvärr försenad femton månader på grund av en anlagd brand så många hade problem med flyttlass och möbelförvaring.

Annons

–En familj från Stockholm fick släppa sin lägenhet eftersom de på grund av förseningen inte slapp reaskatten, säger Clas Kempe.

Clas Kempe såg bara fördelar med att flytta till regementsområdet. En egen uteplats och nära till skog och hav var det som drog mest berättar han. Han har också nästan familjeband till området.

– Mina föräldrar hade en villa i Sandskogen så jag är faktiskt uppväxt här runt hörnet, säger han. På sommaren lever området upp och det är stor genomströmning av människor på väg till stranden.

– Ibland kommer det också förbi någon gammal repgubbe och vill snacka. De berättar om gamla lumparminnen och är nyfikna på hur det är här nu.

– Det har hänt väldigt mycket här på området den senaste tiden, inte minst det här med filmstudion och Wallanderhysterin. Det kommer emellanåt bussar med turister som vill titta på allt det där.

Oskar Forsberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons