Annons

Kvinna blev offer för väskryckare

Kvart i sju på lördagskvällen knuffade två ynglingar ner en kvinna i centrala Ystad och ryckte sedan med sig hennes väska. Den 59-åriga kvinnan hoppas att händelsen kan tjäna som ett varnande exempel för andra Ystadsbor.
Ystad • Publicerad 24 november 2002

- Man blir rädd, ens värld rasar. Att det kan hända så här dags i Ystad hade jag inte väntat mig. Detta kan vara ett varnande exempel så att människor i Ystad hajar till, säger kvinnan till YA. I lördags vid 18.30-tiden var kvinnan i sällskap med sin syster på väg till en middag på Långgatan. När de kom till hörnet vid Saluhallen passerade de två unga män som de lade märke till. Kvinnan och hennes syster kom fram till rätt adress och skulle precis ringa på porttelefonen när det hände. - Då hör jag bakom mig att det är någon som springer väldigt fort, säger den 59-åriga kvinnan. Kvinnan fick en kraftig knuff i ryggen och samtidigt ryckte mannen åt sig hennes väska som hon hängt över ena axeln. Mannen var en av de unga män som tidigare stått längre upp på gatan. En ganska kort kille med mörka kläder enligt kvinnans egen beskrivning. - Jag hann inte reagera han bara rycker den ifrån mig, säger 59-åringen. När hon låg på gatan gick den andre unge mannen förbi utan att säga något eller ens titta på de två kvinnorna. Sedan började även han springa och kvinnans syster sprang efter. Men männen hann undan. Den andre mannen var längre och smalare än kompanjonen och med en randig mössa på huvudet. Väskan var borta men den 59-årige kvinnan klarade sig utan några allvarligare skador. - Det känns i axeln och i foten i dag. Och så blödde jag lite från min vänstra hand men det var inget farligt, säger kvinnan. Polisen larmades och var snabbt på plats. Men de två väskryckarna kunde de inte hitta. På några sekunder blev den 59-åriga kvinnan av med plånbok innehållande bankkort av olika slag, 1 500 kronor i kontanter, körkort och ID-kort. En almanacka och en mobiltelefon försvann också. Ett par timmar av lördagskvällen och lika mycket av söndagen fick ägnas åt att ringa runt till en mängd olika företag och myndigheter för att spärra alla kort. - Det är hemskt att man inte kan leva normalt. Att man alltid måste vara på sin vakt och aldrig kunna koppla av. Det är en stressituation, säger kvinnan. Väskan hittades under söndagen slängd på en gata i Ystad och kvinnan kunde få tillbaka det tjuvarna behagat lämna kvar. Men förutom innehållet i väskan förlorade kvinnan även en del av sin trygghet. - Jag kommer att vara rädd i framtiden när jag är ute. De kan stå och vänta på mig. Det är en väldigt otrygg känsla att leva med. Och jag brukar ändå inte vara rädd av mig, säger kvinnan som gärna förmedlar ett råd till andra kvinnor i Ystad. - Att ta en man med sig när man går ut på kvällen och inte ha en väska med det innehåll som jag hade. Polisen hade under söndagen fortfarande inte hittat de två gärningsmännen.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons