Annons

Läget påverkar din hyra – kan bli både höjning och sänkning

En ny modell för hur hyrorna sätts införs i Ystad. Både standarden och läget ska avgöra vad det kostar att bo i en hyresrätt.
Ystadmodellen införs nu, men först till hösten får de första hyresgästerna höjd eller sänkt hyra.
– Vi tar det försiktigt i början, säger Ystadbostäders vd Jimmie Persson.
Ystad • Publicerad 4 april 2023 • Uppdaterad 5 april 2023
Ystadsmodellen är ett nytt sätt att få brukshyror i Ystad. Fastighetsägare och hyresgästföreningen har kommit överens.
Ystadsmodellen är ett nytt sätt att få brukshyror i Ystad. Fastighetsägare och hyresgästföreningen har kommit överens.

Ystadmodellen ska bygga på de lokala förutsättningarna och det är meningen att hyrorna därmed ska bli rättvisare. De baseras på hur hyresgästerna värderar sitt boende. Alla lägenheter får poäng beroende på standard och läge. Poängen ligger sedan till grund för hur hög hyran blir.

Det är fem år sedan fastighetsägarna och hyresgästföreningen började förhandla om Ystadmodellen. Nu har Fastighetsägarna syd, Ystadbostäder, Heimstaden, Contentus, Leny Fastighets AB och Hyresgästföreningen kommit överens.

Annons

– Detta är bra både för fastighetsägarna och för hyresgästerna. Det kommer att bli stor inverkan på hyrorna när vi väl kör i gång, men det kommer att ta minst fem år att göra bruksvärderingen, säger Jimmie Persson.

Störst risk för stora hyreshöjningar är det i Ystads gamla stadskärna, det läge som anses mest attraktivt. Mindre centrala lägen kan i stället innebära sänkt hyra. Men det är inte säkert att det blir så.

Jimmie Persson, vd för Ystadbostäder.
Jimmie Persson, vd för Ystadbostäder.Foto: Helena Wennström

– Det vet vi först när vi har inventerat. I vissa enskilda fastigheter är det en konstig hyressättning som kan innebära både att vi höjer och att vi sänker hyran. Vi har redan sänkt i Köpingebro, säger han.

Hyran i en del av Ystadbostäders omkring 1 400 lägenheter ändras troligen med mellan 10 och 15 procent. I vissa fall kan den höjas eller sänkas mer.

– Vi har inte bråttom och gör det här successivt. I år tar det väldigt försiktigt, säger Jimmie Persson.

– Det är ingen dramatik i detta. Det är klart att många kan bli oroliga för att de ska få en jättehöjning nu, men så blir det inte.

”För oss är det viktigt att det är hyresgästernas åsikter som ligger till grund för modellen.”
Christian Lundberg, Hyresgästföreningen

2018 svarade 3 000 hyresgäster på en enkät om hur de värdesatte sitt boende. Enkäten ledde fram till Ystadmodellen där hyran baseras på tre huvudfaktorer:

  • Lägenhetens standard och storlek, som yta, antal rum och om den har uteplats eller balkong.
  • Fastighetens standard, där sådant som hiss, tvättstuga och utemiljö ingår.
  • Läget – om det anses vara attraktivt och ligger i närheten av kommunikationer och annan service.

– För oss är det viktigt att det är hyresgästernas åsikter som ligger till grund för modellen. Det skapar en samsyn och gör hyressättningen mer transparent, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen södra Skåne.

I Ystad har Heimstaden ungefär lika många lägenheter som Ystadbostäder, det vill säga 1 400. Contentus har 580 lägenheter och Leny Fastigheter 128.

Den här typen av brukshyror används redan på flera håll i Skåne: Malmö, Helsingborg, Trelleborg och Lund.

Fakta

Så funkar Ystadmodellen

Hyresvärdarna och hyresgästföreningen ska besiktiga alla bostäder och sätta poäng på dem innan de nya hyrorna kan sättas. Det sker tidigast i höst och hyresförändringarna slår inte genom för alla samtidigt. För en del kan det dröja flera år, enligt hyresgästföreningen.

Det kan bli både höjda och sänkta hyror.

Hyran kan inte höjas mer än 300 kronor i månaden åt gången. Om modellen leder till större ökning än så ska höjningen göras stegvis med 300 kronor i månaden under fyra år. Om hyreshöjningen är över 300 kronor det fjärde året måste det till en särskild förhandling.

Ska hyran sänkas görs det under två år, oavsett hur stor sänkningen är.

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons