Annons

Lägre hyra med ny teknik

Hyresgästerna i kommunägda Ystadbostäder AB får större inflytande över sitt boende. Exempelvis ska de direkt kunna påverka sina värmekostnader. Det är tanken bakom det pilotprojekt med ny teknik för interaktiva tjänster i hemmet som bolaget inför i det andra hyreshuset som nu byggs i kvarteret Grundström.
Ystad • Publicerad 10 februari 2003

Ystad blir en av de första i landet som testar det här. - Du betalar för den komfort du vill ha, säger direktör Toste Clementson. - Om du vill ha lägre temperatur än den vi håller i lägenheterna, 21 grader dagtid och 18 grader nattetid, så sänker du värmen själv och får i gengäld lägre hyra. Vill du däremot höja temperaturen över nämnda nivå så får du betala mer. Metoden ger alltså möjlighet dels att minska värmeförbrukningen för bolaget och dels att fördela värmekostnaderna på ett rättvisare sätt bland hyresgästerna. - Värmekostnaderna är höga i dag. Vi har avsatt 10 miljoner kronor i år till värme och varmvatten. Har man möjlighet att spara ska man givetvis ta tillvara den möjligheten. - Där denna teknik hunnits testas har man enligt uppgift gjort besparingar på 15-20 procent. Jag vet inte om man vågar tro på en sådan kraftig besparing. Vi får se. Fördelen för Ystadbostäder när man testar den nya tekniken är att bolaget kan göra direkta jämförelser med ett i det närmaste identiskt nybyggt hyreshus som ligger vid sidan om och som drivs på det traditionella sättet. Den nya utrustningen placeras i de lägenheter som ska vara inflyttningsklara till sommaren. - Det är lättare att installera den nya tekniken i tomma lägenheter och de som flyttar in vet från början att utrustningen finns. Det är inte något som vi försöker pracka på dom. Den nya tekniken för interaktiva tjänster i hemmet testas nu på ytterligare några platser i landet. Förutom att hyresgästerna själva kan styra lägenhetstemperaturen och direkt påverka sina värmekostnader så ingår larm på dörrar och fönster, vattenläckagesensor, rökdetektor och närvarodetektor. - Skulle det börja brinna, uppstå en läcka eller om någon försöker bryta sig in utlöses larmet omedelbart. Närvarodetektor kan jag tänka mig är bra om det är en äldre person som bor i lägenheten och hemtjänsten vill kontrollera att allt står rätt till. Bolagsstyrelsen har godkänt att utrustningen, som kostar 250 000 kronor, installeras i etapp 2 i kvarteret Grundström. Om resultatet blir det som bolaget hoppas på kommer systemet att byggas ut i hela det kommunala bostadsbeståndet som omfattar mer än 1 000 lägenheter.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons