Annons

Läkarbrist på Ystads lasarett

Lasarettet i Ystad har fortfarande problem med brist på vårdplatser. Trycket på lasarettet har även gjort att läkarna inte räcker till på medicinkliniken.
Ystad • Publicerad 22 november 2006

– När det gäller vårdplatserna har vi ett fortsatt trångt läge. Till våren ska vi försöka upp fler platser, säger Matz Widerström, chefläkare på Ystads lasarett.

YA har tidigare berättat om det hårda patienttryck som Ystads lasarett råkat ut för under året. När lasarettsledningen och fackförbunden nyligen hade möte stod bristen på vårdplatser åter på dagordningen. Höstens öppnande av AVA-avdelningen, med några nya platser, har varit positiv.

Annons

– Men det räcker inte till, flödena har varit så pass stora det senaste året, säger Matz Widerström. Det var i samband med att den förre entreprenören Närsjukvården Österlen lämnade över vården i Simrishamn till Carema som lasarettet i Ystad plötsligt noterade hur allt fler Tomelilla- och Simrishamnsbor började söka sig till Ystads lasarett i stället för sjukhuset i Simrishamn. Att Carema nu har byggt upp sin verksamhet har inte lett till någon avmattning i Ystad, säger Widerström.

– När väl patientströmmarna vänt till ett sjukhus kan det ta många år att vända tillbaka dem igen. Det var ingen som hade räknat med detta, säger han.

Samma mönster har tidigare synts när verksamheten dragits ner vid sjukhusen i Hässleholm, Ängelholm och Trelleborg. Enligt Matz Widerström har patientströmmarna ännu inte vänt när det gäller dessa lasarett.

Alla akutsjukhus i Skåne har dessutom haft fler patienter än tidigare i år.

– Här har vi alltså en dubbel effekt, säger Matz Widerström om Ystad.

Han anser att fler vårdplatser i distriktet behövs i Ystad. 8-10 nya platser kan kanske öppnas i vår. Det som sätter käppar i hjulet just nu är personalbrist. Eftersom Region Skånes förvaltningschefer tagit beslut om anställningsstopp kan Ystads lasarett inte bemanna upp de nya platserna. Det hårda patienttrycket på medicinkliniken – vårddagarna har ökat med okring 30 procent sedan årsskiftet – har också lett till läkarbrist. Personalen räcker helt enkelt inte till för att ta hand om alla patienter.

Inte heller detta kan åtgärdas på grund av restriktionerna när det gäller att anställa inom hälso- och sjukvården i Skåne.

Anna Maria Erling

0411-55 78 46

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons