Annons

Läkare kritiserar flytt av kirurgin

Tio läkare på Ystads lasarett kritiserar i ett öppet brev till Region Skåne beslutet att lägga ner bröstcancervården i Ystad. "Vi motsätter oss starkt detta till synes ogenomtänkta och kanske ödesdigra beslut", skriver läkarna.
Ystad • Publicerad 19 november 2008

De ser beslutet att flytta bröstcancervården till Kristianstad som ett sätt att nedrusta Ystads lasarett och ifrågasätter grunden för beslutet.

– Vården i Ystad har aldrig utvärderats och inte en enda läkare har rådfrågats.

Annons

Läkarna menar att det är slöseri med resurser att lägga ner bröstcancerkirurgin, eftersom man nyligen satsat på ny apparatur och spetskompetenta läkare på röntgenavdelningen.

– Beslutet innebär också en kraftig försämring för patienterna och ytterligare ett sätt att förminska Ystads lasarett. Läkare med spetskompetens kommer inte att vilja vara kvar och unga doktorer kommer att välja bort Ystad lasarett i sin utbildning när allsidigheten saknas.

Även ur ett kvinnoperspektiv är beslutet olyckligt, menar läkarna.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons