Annons

Läkaroro för ortopedin i Ystad

Tar man bort basverksamheten inom ortopedin i Ystad kan det på sikt innebära att invånarna i sydöstra Skåne får åka till Malmö, Lund eller Kristianstad för minsta lilla ortopediska åkomma. Det menar Robert Landin, överläkare på ortopeden i Ystad.
Ystad • Publicerad 5 mars 2004
Går förslaget enligt Skånsk livskraft igenom blir det sämre tillgång till ortopedisk vård, menar Robert Landin, överläkare på ortopeden i Ystad. Bild: Sprisse Nilsson
Går förslaget enligt Skånsk livskraft igenom blir det sämre tillgång till ortopedisk vård, menar Robert Landin, överläkare på ortopeden i Ystad. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Han tycker inte att det kommit fram ordentligt hur befolkningen i sydost drabbas om all planerad ortopedi flyttas från Ystad till Trelleborg. Det är styrgruppen för Skånsk livskraft som tagit fram ett förslag till hur den framtida sjukvårdsstrukturen ska se ut i Skåne. Tanken är att all vård inte ska finnas på alla ställen, utan att sjukhusen ska specialisera sig. Ystad ska bli centrum för gynekologiska sjukdomar och Trelleborg och Hässleholm för ortopedi. Om förslaget antas av politikerna 9 mars innebär det att den planerade ortopedin försvinner från Ystad. De hundratals patienter som i dag årligen får knäleds- eller höftproteser här får i fortsättningen åka till Trelleborg eller Hässleholm för operation. Återstår i Ystad gör den akuta verksamheten. Ortopedakuten ska dock bara vara öppen klockan 07-22. Nattetid ska patienterna tas om hand av annan personal på lasarettet, eller skickas till något av de större sjukhusen i regionen. Enligt Robert Landin utgör planerad höft- och knäledsplastik, samt planerade ryggoperationer, basen för ortopedkliniken i Ystad. Verksamheten är viktig för att läkarna ska behålla sin kompetens och få användning för alla sina kunskaper, och för att sjukhuset skall fortsätta att vara en attraktiv arbetsplats. - I förslaget får vi bara kvar en bråkdel av det vi sysslar med, säger Robert Landin. Han befarar att få ortopeder i så fall kommer att stanna på Ystads lasarett. Och då rasar hela verksamheten ihop. - Försvinner två av oss fem som jobbar jour kan vi inte upprätthålla en jourlinje sju dagar i veckan klockan 07-22 för befolkningen i sydost. Då faller allt. Då kommer de i förlängningen att för minsta lilla grej få åka till Malmö, Lund eller Kristianstad. Gårdagens förstasidesartikel i YA om en patient som fick åka till Malmö illustrerar väl problemet med den redan nu svåra avvägningen om hur patienterna skall transporteras från Ystad, säger han. Han förstår inte heller vilken besparing förslaget skulle innebära eftersom ortopederna ändå måste finnas kvar och ta hand om de akuta fallen. - Ingen kan peka på vilka vinster som ska göras. Förslaget förefaller vara fullständigt taget ur luften. Det enda som är klart är att det ortopediska omhändertagandet av patienter från Sydöstra sjukvårdsdistriktet kommer att försämras. Försvinner den planerade ortopedin innebär det också att ortopedins vårdavdelning läggs ner. De patienter som ändå tas in ska läggas på en medicinavdelning i stället. - Då ökar arbetsbelastningen på medicinen, säger Robert Landin. Även ledningen för Ystads lasarett anser att viss del av den planerade ortopediska verksamheten bör finnas kvar i Ystad. Man vill även att kirurgens primärjourslinje ska finnas kvar i väntan på att distriktsläkare börjar tjänstgöra på akuten (se artikel nedan). Dessutom anser man att traumafall i sydost i de flesta fall ska föras till Ystad om Ystad ligger närmast till, i stället för till Malmö, Lund eller Kristianstad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons