Annons

Lantmännen släppte ut sotpartiklar

Ett par gånger i veckan har Lantmännen i Ystads hamn släppt ut sotpuffar helt utan filtrering. Partikelutsläppen har varat i en halvtimme varje gång och skett under den gångna vintern och våren.
Ystad • Publicerad 29 juni 2006
Lantmännen lovar nu att aldrig släppa ut ofiltrerad sot mer. I vintras skedde det ett par gånger i veckan, mycket oftare än vanligt. BILD: Anette Sjöstrand
Lantmännen lovar nu att aldrig släppa ut ofiltrerad sot mer. I vintras skedde det ett par gånger i veckan, mycket oftare än vanligt. BILD: Anette SjöstrandFoto: 

– Om vinden är ogynnsam och blåser in över staden så är det inte alls bra. Jag har full förståelse för om folk klagat, säger terminalchef Anders Ivarsson på Lantmännen.

Sotpuffarna har släppts ut när den äldsta pannan kört igång igen efter ett stopp. Det har varit en inbyggd funktion; eftersom filtren inte klarade av att hantera kalla rökgaser, har dessa fått passera förbi filtret tills förbränningstemperaturen hunnit stiga. Under tidigare år har detta skett ungefär en gång var sjätte vecka, när pannan har stängts av för sotning.

Annons

– Då har vi inte reflekterat över att det fungerade på detta sätt. Men den gångna vintern har vi haft problem med bränslet. Både pannan och filtret har sotat igen mycket oftare, och därför har stoppen blivit ovanligt många, säger Anders Ivarsson.

Han vet inte vad problemen med bränslet beror på, men har hört att flera värmeverk upplevt samma problem under just denna vinter. Nu lovar Lantmännen att dessa orenade puffar med sotpartiklar helt ska upphöra. Lantmännen har nämligen fått veta att moderna filter faktiskt klarar av att hantera även kalla rökgaser.

– Så nu i sommar ska vi bygga bort den här bypass-funktionen, säger Anders Ivarsson.

Till hösten ska också ett nytt rökgasmätningssystem installeras. Till det ska ett larm kopplas, så att en jourhavande genast får reda eventuella förhöjda utsläppsvärden.

Lantmännen funderar också på att höja höjden på sina två skorstenar för att få sotröken att snabbare spädas ut i lufthavet.

Dessutom har Lantmännen sagt till länsstyrelsen att man ska börja föra journalanteckningar över incidenter och jämföra dem med inkomna klagomål från allmänheten.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för värmepannorna.

Ett klagomål från allmänheten på luktproblem vidarebefordrades till länsstyrelsen i månadsskiftet maj/juni. Länsstyrelsen uppmanade då Lantmännen att förklara sig. Länsstyrelsen tänker följa upp att Lantmännen håller sina utfästelser.

Förutom sotpartiklar släpper Lantmännen ut koloxid och kväveoxider. Enligt länsstyrelsens handläggare finns inget som tyder på att Lantmännen inte uppfyller villkoren i gällande miljötillstånd. Men vid ett tillsynsbesök i juni framförde länsstyrelsen att mätutrustningen behöver kontrolleras och att en ny bullermätning behövs, vilket Lantmännen också lovat att göra. Lantmännen använder förnyelsebara bränslen. Man har tillstånd att elda med spannmålsavrens, halm och träpellets. Spannmålsavrenset dominerar. 30 procent av Ystad Energis fjärrvärme kommer härifrån. Under sensommaren används värmeproduktionen till att torka den spannmål som man tar emot för lagring, rensning och leverens till kunderna.

Carina Blomcrantz

Annons

0411-55 78 06

carina.blomcrant@ allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons