Annons

Lärarnas Riksförbund kritiserar löneförhandling

Löneförhandlingarna på Sydskånska gymnasiet har orsakat gnissel. Det är Lärarnas Riksförbund, LR, som organiserar ungefär 150 av gymnasiets totalt 250 lärare, som är missnöjda.
Ystad • Publicerad 8 juli 2002
Arkivbild: Bass Nilsson
Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

Orsaken är att LR fick cirka 0,2 procentenheter mindre i lönepåslag än Lärarförbundet, LF, som organiserar cirka 65 lärare. - Vi tolkar det som en klar och tydlig markering, säger Sven Rosengren, förhandlare för LR. Skillnaden motsvarar drygt 40 kronor i månaden på en lön på 24 000 kronor. Sven Rosengren menar att arbetsgivaren velat straffa LR för att förbundet varit kritiskt till skolledningens agerande i vissa frågor. Att LR får ut sin löneökning först i juli, medan LF får den redan i juni, har också tolkats som en markering från arbetsgivarens sida. - Det är bestraffningsagerande, säger Sven Rosengren. Han anser att arbetsgivaren gjort det svårt för facket att justera protokollet från löneförhandlingarna så att löneutbetalningen dröjt. Annika Becker, gymnasiechef i Ystad, är av motsatt åsikt. Om skillnaden mellan LR och LF säger hon att löneförhöjningarna bygger på rektorernas bedömningar av lärarna. - Det kan ju slå olika. Det är inte fruktsamt att jämföra förbunden så. Det är individens lön som är det intressanta. Hon tror att LR är fast i det gamla "pott-tänkandet" som inte existerar längre. Det är individuell lönesättning, byggt på av alla parter kända kriterier, som gäller, säger hon. Om talet om bestraffningar säger hon: - Det får helt stå för dem. LR kallade efter den vanliga förhandlingen in ett regionalt ombud, Ingrid Lindholm, för att förhandla om vissa medlemmar där facket befarar lönediskriminering. Det rör sig om föräldralediga och sådana facket kallar "kritiker", däribland en facklig förtroendeman. Ingrid Lindholm tycker inte att arbetsgivaren på ett tillfredsställande sätt lyckades förklarade lönesättningen av dessa medlemmar. Hon finner det anmärkningsvärt, liksom LR lokalt, att LR får ut sin löneökning senare än LF. - Jag är djupt bekymrad över det klimat som råder mellan arbetsgivaren och den lokala fackliga organisationen. Jag hoppas att arbetsgivaren som den starkare parten gör allt vad man kan för att förbättra situationen, säger hon. Annika Becker å sin sida anser att arbetsgivaren varit mycket tillmötesgående när man accepterat att ta upp löneförhandlingen på nytt med ett regionalt ombud. Någon särbehandling när det gäller löner har inte förekommit enligt Becker. - Och det har LR heller inte kunnat visa. Enligt Becker är det LR:s begäran om ny förhandling som gjort att löneutbetalningarna försenats. - Vi har verkligen försökt skynda på det här, men det är inte så enkelt, säger hon. - Jag är mycket förvånad över att man inte låter sig nöja med att lönen betalas ut trots att protokollet inte är justerat. När det gäller stämningen på skolan säger hon: - Vi har tolv fackliga organisationer och vi tycker att vi överlag har ett väldigt bra klimat. Bilden är nog lite varierande beroende på varifrån man får den.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons