Annons

Larmen kan bli gratis för "fattigpensionärer"

Trygghetslarm kan bli gratis för pensionärer med lägst inkomst. 813 pensionärer i Ystads kommun har i dag ett trygghetslarm installerat hos sig. Det kostar dem 100 kronor i månaden.
Ystad • Publicerad 5 november 2008

Socialförvaltningen skulle vilja höja den avgiften till 150 kronor. Men socialnämnden vill annorlunda.

Ledamoten Göte Lundqvist (m) har nämligen räknat ut att den som bara har garantipension får en höjning med 77 kronor nästa år.

Annons

– Det är inte rimligt att 50 kronor av den höjningen äts upp av kostnaden för trygghetslarm, menar Göte Lundqvist och föreslår att man i stället tar bort hela kostnaden för de pensionärer som har mindre än 10 000 kronor i pension.

Det resonemanget köper resten av socialnämnden, som fryser avgiften till 100 kronor och ber samtidigt förvaltningen utreda gratis trygghetslarm.

– Vi ser larmen som en förebyggande insats och de är redan nu subventionerade, förklarar socialchef Pelle Östervall. Med ökad trygghet väljer fler att bo hemma längre. Därför är alla överens om att larmen inte ska kosta så mycket.

Numera krävs inte någon biståndsbedömning för att få ett larm.

– Man kan inte göra en objektiv bedömning av trygghet, påpekar Pelle Östervall.

I grannkommunerna kostar trygghetslarmen mellan 135 och 200 kronor per månad.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons