Annons

Lars Mohlin: På lunch med framtidsforskare från förr

Går det att förutse framtiden? I går träffade jag en forskartrio som för 40 år sedan beskrev sydöstra Skånes utveckling. Fick de rätt?
Publicerad 23 april 2015

På mitt skrivbord ligger en bok från 1975, en avhandling framlagd vid företagsekonomiska institutionen i Lund. Titeln är Region i kris med underrubriken Samhällsorganisatorisk diagnos av sydöstra Skånes växtproblem. Avhandlingar har ju sällan klatschiga titlar.

I går åt jag och min YA-kollega Britt Risberg lunch med trion bakom avhandlingen. Ekonomerna Thomas Danborg, Göran Hammar och Jan-Inge Lind var tillbaka på ”brottsplatsen”. Ämnet för diskussionen var given. Blev utvecklingen i Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Skurup den de förutsåg för 40 år sedan?

Annons

I 70-talsskriften resonerar trion om marknadskrafterna som ett hot mot sydöstra Skåne, ett tidens tecken får man anta. Möjligheterna inför framtiden stavas entreprenörskap – något alla dagens politiker säkert skriver under på. De efterlyste också visioner för vår region och ett bättre samarbete mellan kommunerna.

För 40 år sedan såg de två huvudspår för utvecklingen: Antingen skulle de fem YA-kommunerna bli lantliga områden där en krympande befolkning pendlade västerut. Expansionen i Malmö sågs som då som ett hot där jakten på kortsiktiga vinster skulle utarma vår del av Skåne.

Den alternativa utvecklingen, den de hoppades på, var att småföretagandet skulle stärkas och att Österlen skulle bli ett kulturellt centrum i Sverige.

De tre lätt grånade akademikerna frågade ut oss om hur det var i dag och gladdes åt en del av det de fick höra: Att Simrishamn hade flest nyföretagare i Sverige och att Sveriges författar- och skådespelarelit fortfarande flyttar till Österlen. Stockholmsboende Göran Hammar vittnade om att många av hans vänner i huvudstaden drömde om en flytt till den kreativa miljön här.

De var dock bekymrade över att vår region tagit emot en relativt liten del av 90-talets flyktingström från forna Jugoslavien som vitaliserat näringslivet i andra delar av landet. Att allt fler ungdomar väljer att pendla för att gå gymnasiet i Malmö eller Lund var också problematiskt liksom att Ystad inte lyckats dra till sig fler högskoleutbildningar.

En summering av diskussionen kan nog sammanfattas i att mycket är sig likt 40 år efter forskartrions framtidsspaning. Sydöstra Skåne ligger fortfarande i skuggan av den expansiva västkusten och utmaningarna är många.

Vi var dock överens om en sak där vid fönsterbordet på Ystad Saltsjöbad. När blicken vandrar över sandstranden och den blå himlen finns det inte många platser som är så vackra i vårt land. Det är alltid något att bygga framtiden på.

Lars MohlinSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons