Annons

Linus slipper undervisning i källare

Efter att fått undervisning ett helt läsår i Parkskolans källare flyttar 19-årige Linus Håkansson till hösten upp till klasskompisarna på fjärde våningen. Skolan har äntligen löst problemet med att evakuera honom vid en utrymning.
Ystad • Publicerad 5 juli 2006
Här är båren som innebär att Linus Håkansson slipper tillbringa ytterligare ett läsår på Parkskolans källarplan. En självuppblåsande evakueringsbår som formar sig efter kroppen på den som placeras i båren. Bild: Ann-Christin Kobusinski
Här är båren som innebär att Linus Håkansson slipper tillbringa ytterligare ett läsår på Parkskolans källarplan. En självuppblåsande evakueringsbår som formar sig efter kroppen på den som placeras i båren. Bild: Ann-Christin KobusinskiFoto: 
Linus Håkansson är glad i dag.
Linus Håkansson är glad i dag.Foto: 

Lösningen är en självuppblåsande evakueringsbår för skadade eller andra som har svårt att förflytta sig. Båren väger under fem kilo och är tillverkad av glasfiberarmerad pvc-plats. Turerna kring 19-åringen har varit många och uppseendeväckande under året. Linus har en muskelsjukdom, sitter i permobil och kan inte röra sig från halsen och neråt.

Han har nu precis gått ut andra året på individuella programmets resurs-centrum för elever som saknar godkända betyg i kärnämnen och som har funktionshinder. När klassen i höstas flyttade till Parkskolan blev Linus kvar på Österportskolan. Här fick han ensam fortsatt undervisning.

Annons

Det ansågs nämligen olämpligt att även han fick undervisning i de moderna och nyrenoverade lokalerna längst uppe på Parkskolans fjärde våning.

– Linus är stelopererad i ryggen och har ingen stadga i kroppen. Vid en utrymning går det inte att ta ut honom i hans permobil eller i rullstol, berättar personliga assistenten Jenny Rytteng. Sedan YA skrivit om 19-åringens situation hände det positiva att han trots allt flyttades till Parkskolan. Men han placerades i lokaler på källarplanet.

– Linus tyckte under hela läsåret att det var jobbigt att vara i källaren. Han tyckte inte heller om att kompisarna på grund av honom fick komma ner dit för undervisning under de dagar han var i skolan, säger Jenny. Men det är nu klart att Linus direkt efter sommarlovet flyttar till kompisarna längt upp på Parkskolan.

För två veckor sedan demonsterade nämligen experter från Malmö räddningstjänst en evakueringsbår som alla inblandade tycker löser problemet:

Evakueringsbåren Vibso Evac Aid finns i en liten väska med bärrem. Genom att dra ut en sprint blåses båren upp och formar sig efter kroppen på den som placeras i båren.

– Jag fick testa den och kan lova att den är så stötdämpande att det inte känns ett dugg när den dras ner för trappor, säger Jenny som tycker att det är skönt att historien fick ett lyckligt slut.

– Samtidigt tycker jag att det inte borde tagit ett helt läsår att komma på denna lösning.

– Båren kostar bara drygt 6 000 kronor i inköp. Så den innebär ju ingen jätteutgift för skolan, konstaterar Jenny Rytting.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons