Annons

Lokala grisar i handeln i Ystad

Ystad • Publicerad 5 juli 2007
Rolf Olsson, Anders Olsson och Jonas Andersson ska producera lokalt kött. BILD: BASS NILSSON
Rolf Olsson, Anders Olsson och Jonas Andersson ska producera lokalt kött. BILD: BASS NILSSONFoto: 

Att producera livsmedel lokalt ligger i tiden. Nu startar en unik lokal köttproduktion i samarbete mellan uppfödare, slaktare och handlare. Från och med fredag finns det lokalproducerat griskött med namnet Ystadgrisen på Hemköp i Ystad.

Genom att kapa alla långa transporter, som varken är bra för levande grisar eller slaktat kött, blir kvalitén bättre. Dessutom lovar man samma priser som för annat kött.

Annons

– Från uppfödaren till slaktaren är det fem minuter med bil och in till Ystad därifrån tar det tio. Mindre och lokalare än så blir köttproduktion knappast, säger Rolf Olsson, som tillsammans med Jonas Andersson driver Hemköp i Ystad. En hel del gårdar i Sverige har gårdsbutiker med lokala varor, däribland kött, men att en stor livsmedelshandel satsar lokalt på det här sättet är unikt.

Målet på sikt är att ha i princip allt kött lokalproducerat men man börjar med grisköttet.

Anders Olsson på gården Norrhaga strax norr om Ystad står för uppfödningen.

Att hans grisar går till lokal produktion ser han bara fördelar med.

– Alla strukturrationaliseringar som skett i slakteribranschen gör att det blir många led och långa transporter innan köttet når butik, säger han.

– Ofta är det först två olika uppfödare, en för unggrisarna och en annan som föder upp till slakt. Sen ska grisarna slaktas, styckas och packas. Allt på olika stora anläggningar. Köttet körs över halva Sverige. Att köttet i våra livsmedelsbutiker kan vara fyra dagar gammalt innan det kommer till affären tänker konsumenten oftast inte på. Och att malet kött vakuumpackas med gas för att hålla upp till 14 dagar har få kunskap om.

Hantering av sådant slag slipper man när produktionen sker lokalt.

– På det här sättet blir det inga konstigheter. Vi vet vem som föder upp och vem som slaktar. Styckar gör vi själva, säger Rolf Olsson.

Alla gör det som de är specialister på och kan bäst. Som ett långsiktigare mål finns tankar på att också förädla köttet själva.

– Det hade varit det allra bästa, säger Jonas Andersson. Att göra vår egen korv, spickeskinka och kassler.

Annons

Joel Eriksson

0411-55 78 00

joel.eriksson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons