Annons

Lyckat projekt i riskzon på grund av brist på pengar

Ystad • Publicerad 12 juli 2007
Jens Svanäng, Camilla Norberg Hansen, Fredrik Åkesson och Joel Johnsson handleder ungdomarna till att bli Sommarlovsentreprenörer och vill gärna stödja projektet i sina blåa tröjor. Bild: Mia Bobzow
Jens Svanäng, Camilla Norberg Hansen, Fredrik Åkesson och Joel Johnsson handleder ungdomarna till att bli Sommarlovsentreprenörer och vill gärna stödja projektet i sina blåa tröjor. Bild: Mia BobzowFoto: 

Hur projektet i framtiden ska finansieras är osäkert. Men kommunen har ändå viljan att fortsätta driva Sommarlovsentreprenörerna. Det har nämligen varit en succé. Projektet Sommarlovsentreprenör har i två år pågått i Ystad men började året före i Skurup. Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Simrishamn hängde sedan på och antalet deltagare har växt med åren.

Trots det stora intresset lever dock projektet farligt. I nuläget ges ekonomiskt bidrag från Nutek (verket för näringslivsutveckling), men det är inte säkert att de sydöstra skånekommunerna kan få samma stöd nästa år. Samtidigt pågår diskussioner på riksnivå kring om staten ska sluta finansiera hälften av de kommunala arbetstillfällena för ungdomar, vilket är den kategori där Sommarlovsentreprenör ingår. I framtiden kan det därmed bli mycket dyrare för kommunerna att fortsätta driva projektet, men Ystad kommun vill ändå klargöra sin positiva inställning.

Annons

– Jag tror att det kommer fortsätta nästa år. Det har nämligen varit väldigt populärt och det ungdomarna åstadkommer är imponerande, säger Ewa Alwén, samordnare inom Ystads kommun.

Handledarna för Sommarlovsentreprenörerna vill mana politikerna till att satsa på projektet.

– Det är en sådan kick för oss att se den utveckling ungdomarna går igenom. Första dagen är det många som är så blyga att de knappt säger någonting och ett par veckor senare sitter de här och ringer självsäkert runt till sponsorer, säger handledaren Camilla Norberg Hansen.

Hon får medhåll av kollegan Fredrik Åkesson:

– I början var det lite svårt att få dem kreativa. Och det kan nog bero på att de är fasta i skoltänket där de får uppgifter serverade och måste leverera varje resultat inom en lektion på 40 minuter. Här lär de sig att driva igenom sina idéer och producera ett resultat.

– Ja, om kommunen vill ha drivna ungdomar som senare skapar egna företag så är det här rätt väg att gå. De här ungdomarna kommer aldrig automatiskt ställa sig i kön till A-kassa utan vill de ha pengar vet de att pengar kan tjänas genom affärsidéer, säger Camilla Norberg Hansen.

När detta års första grupp av Sommarlovsentreprenörerna fick utvärdera kursen var alla utlåtanden positiva förutom ett klagomål på att arbetstempot var högt.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons